ZF 24

Alegerile la Fondul Proprietatea: "Lasati presa sa intre. De ce nu lasati presa sa intre in sala?"

29.04.2009, 19:30 203

Luni, 27 aprilie, ora 11.30. In holul din World Trade Center este liniste. Cateva persoane in varsta servesc ceai sau cafea, in timp ce altele stau la rand pentru a primi buletinele de vot cu care vor intra in sala unde are loc Adunarea Generala a Actionarilor Fondului Proprietatea.

In cele cateva zeci de metri patrati-cat este holul din fata salii New York- sunt adunati mostenitorii marilor famiili de industriasi si bancheri ai Romaniei interbelice, reprezentantii ai Ministerul de Finante, brokeri si actionari privati ai Fondului in mare parte trecuti de varsta de 60 de ani.

Nimic nu anunta furtuna care urma sa se declanseze in mai putin de jumatate de ora.

„Parintii mei au fost detinuti politici si au muncit ani buni la Canal. Bunicul meu a fost actionar la Fabrica de conserve Grivita, de la el am mostenit 600.000 de actiuni la Fond”, spune Radu Georgescu, pensionar in varsta de 69 ani care tine in brate o mapa plina cu dosare si articole despre Fondul Proprietatea decupate din ziare. La sfarsitul anului trecut, valoarea contabila a unei actiuni era de 0,76 lei.

Undeva in apropiere, asezati in jurul unei mese stau de vorba Radu Florescu, directorul al grupului de publicitate Saatchi&Saatchi, si omul de afaceri John Chrissoveloni, actionar la Fond in calitate de mostenitor al familiei de bancheri Chrissoveloni. Pentru cei doi, luni a fost ultima zi ca membri in Consiliul de Supraveghere a Fondului Proprietatea. Ambii au reprezentat interesele actionarilor privati in cadrul Consiliului.

„Nu cred ca voi mai obtine inca un mandat in Consiliu”, spune Radu Florescu, anticipand rezultatele alegerilor.

In cele cateva minute ramase pana la inceperea Adunarii programate pentru ora 12.00, micii actionari ai Fondului stau de vorba cu Ziarul Financiar, singurul reprezentant al presei din cladire. Nemultumirea si iritarea li se citeste pe fata: de ce au salariile atat de mari persoanele din conducerea Fondului, de ce nu se listeaza Fondul pentru a pune capat o data pentru totdeauna speculatiilor care se fac cu titlurile, de ce se schimba conducerea Fondului atat de des. Multi dintre cei de fata recunosc ca au primit telefoane de la brokeri care le-au oferit preturi „de nimic” pentru actiunile FP.

„Daca anul trecut o actiune FP se vindea la 40-50% din valoarea nominala de un leu, acum se vinde cu 9-10%. Am pus anunt pe internet dar m-au sunat niste brokeri. As vrea sa vand unui actionar mai mare, nu unui broker, poate daca dumneavoastra cunoasteti oameni de afaceri, m-ati putea ajuta sa gasesc pe cineva interesat sa cumpere”, ma roaga o doamna pe la 30 de ani al carui sot detine peste 10 mil. de actiuni.

AGA incepe si in hol mai raman doar cateva persoane, insotitorii persoanelor mai in varsta care au fost convocate la Adunare. Dupa ce a fiert la foc mocnit, oala cu nemultumirile actionarilor a dat in foc peste intreaga sala.

Din spatele usilor inchise, pentru ca accesul presei nu a fost permis inauntru, se aud strigate si injurii la adresa conducerii Fondului. Cate o persoana iese din sala si se indreapta spre iesirea din cladire pentru a-si aprinde o tigara.

„Lasati presa sa intre, de ce nu lasati presa sa intre in sala !?”, se aude printre usile intredeschise ale salii.

Domnul Radu Georgescu ma prinde de mana si intra cu mine in sala.

„Este sora mea, lasati-o sa intre!”, striga domnul Georgescu catre fortele de ordine prezente in sala, care ma intreaba cine sunt.
Intrata in sala ma asez pe unul dintre scaunele libere, si privesc spre vacarmul din sala. In spatele meu, stau asezati cativa brokeri care se amuza de situatie. Domnul Georgescu, rosu de furie, tipa catre Cristina Stihi, directorul de comunicare al Fondului Proprietatea: „Tu ce salariu ai, tu cat castigi !?”. Nu i se raspunde la intrebari, in schimb Dana Lulache, directorul general al Fondului, ia microfonul si roaga reprezentantul presei sa iasa din sala.

Reintoarsa pe hol, un domn vine spre mine si ma intreaba daca am timp sa stau de vorba cu el. Este broker la o societate de brokeraj si a venit la AGA in calitate de reprezentant al unor actionarii minoritari dar si in cautare de oportunitati. Desi strigatele din sala nu tradeaza acest lucru, asistam la o adunare a actionarilor, iar brokerul este aici pentru a-i convinge pe acestia sa ii vanda actiuni. Brokerul imi explica ca mare parte dintre cei care cumpara actiuni FP fac acest lucru in scop speculativ „ le tin cateva zile, apoi le vand, si astfel castiga din diferenta de pret”.
Fondul a fost creat pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Listarea fondului va permite detinatorilor de titluri de despagubire sa transforme in bani hartiile primite de la Ministerul de Finante. Cum Fondul nu s-a listat nici pana in prezent, micii actionarii isi vand titlurile prin anunturi de mica publicitate. „Tranzactionare” actiunilor FP la mica publictate aminteste de „cuponiada” de la inceputul anilor ’90.

Din sala iese Corin Trandafir, avocat si reprezentant al mostenitorilor familiei Malaxa, complet schimbat la fata, si care, la intrebarea mea despre ce se intampla in sala, imi raspunde ca „este haos”.

Este trecut de ora 13.30, si inca nu s-a inceput discutarea punctelor de pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare, ora la care era programata sa inceapa a doua Adunare, cea Extraordinara.

„Sentimentul pe care il avem este acela ca purtam o lupta pe care deja am pierdut-o. Interesele actionarilor minoritari sunt ignorate de Ministerul Finantelor”, spune Victor Cionga, actionar privat.

Alaturi de Victor Cionga este Nicolae Ivan, creatorul Fondului Proprietatea, fost presedinte si director general al Fondului in urma cu trei ani. Nu nemultumirea ci regretul se citeste pe fata lui Nicolae Ivan.

„Fondul Proprietatea trebuie sa reprezinte interesele actionarilor privati. Ministerul de Finante nu este decat un custode al actiunilor, pana cand acestea vor intra in posesia actionarilor privati. Actionarii privati duc o lupta pentru a-si face auzite vocile si respectate interesele. Lupta pentru pastrarea valorii nominale la un leu nu se va termina o data cu aceasta AGA”, spune Ivan.

Spiritele se calmeaza in sala si se supune la vot situatia financiara pe 2008, a bugetului pe 2009, revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere si numirea noilor membri.

E trecut de ora 16.00, iar conferinta de presa programata pentru aceasta ora este decalata cu aproape 45 de minute. Adunarea Generala Extraordinara este in plina desfasurare. Din sala iese Mircea Ursache, presedintele AVAS proaspat reales membru in Consiliul de Supraveghere.

Alaturi de trei pensionari, mici actionari ai Fondului, Mircea Ursache deschide conferinta de presa in care prezinta principalele hotarari ale AGA. Crispati, cei trei pensionari iau cuvantul pe rand si cer conducerii Fondului sa le fie respectate interesele: „dreapta si onesta despagubire”. Ursache se angajeaza ca vor fi urgentate procedurile de listare a Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO