ZF 24

Exclusiv online: Dupa "tradarea" actionarilor de la Rompetrol Rafinare, CNVM schimba regulile de tarifare a ofertelor publice

22.02.2010, 10:36 28

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a schimbatvaloarea si modul de incasare a tarifelor percepute pentru ofertelepublice de preluare/cumparare, incercand astfel sa descurajezesituatiile in care actionarii isi vand actiunile in afara ofertei,asa cum s-a intamplat in cazul Rompetrol Rafinare.

Potrivit noului regulament, arbitrul pietei de capital va incasaanticipat, inainte de lansarea ofertelor de preluare, cel putin 1%din valoarea initiala a acestora, indiferent de numarul actiunilorsubscrise, iar la finalul ofertei va incasa si diferenta, daca estecazul, pana la 1,8% din suma finala. Anterior emiterii nouluiregulament, arbirul pietei de capital incasa la finalul ofertelorde preluare 2% din valoarea actiunilor achizitionate de actionarulmajoritar, respectiv din valoarea actiunilor subscrise in cadrulofertei.

Mai exact, in cazul unei oferte publice de preluare in valoarede 10 mil. lei, Comisia va primi anticipat cel putin 100.000 delei. Daca in cadrul ofertei vor fi subscrise actiuni in valoare de5 mil. lei, acestei sume ii va fi aplicata un nivel de regularizarede 1,8%, rezultand o suma de 90.000 de lei. Cum suma primitaanticipat, respectiv 100.000 de lei, este mai mare decat cearezultata in urma aplicarii nivelului de regularizare, respectiv90.000 de lei, ofertantul nu trebuie sa mai plateasca nimic. Dacaoferta in valoare de 10 mil. lei se subscrie in totalitate, sumaplatita anticipat este mai mica cu 80.000 de lei fata de sumafinala, asftel ca ofertantul trebuie sa mai plateasca 80.000 de leicatre CNVM.

"Decizia de a schimba cotele aplicate ofertelor publice a fostinfluentata de ceea ce s-a intamplat in cazul Rompetrol Rafinare.Schimbarile sunt menite sa descurajeze comportamentele actionarilorcare primesc asistenta pentru a pregati o oferta si care apoi evitasa plateasca pentru asistenta", au spus surse din CNVM.

In cazul Rompetrol Rafinare, actionarul majoritar -grupulRompetrol-a cumparat luni, 15 februarie, de pe bursa, printranzactii negociate, circa 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare(RRC), desi in aceeasi zi debuta oferta de preluare. Ceiaproximativ 25 de investitori care au vandut luni, printre care siAttila Verestoy, au incasat 248,5 mil. lei, cu 3 mil. lei mai multdecat ar fi primit in oferta, respectiv 245,5 mil. lei. n scurttimp, CNVM a emis un aviz prin care a stabilit ca acele tranzactiifac parte din oferta de preluare, recuperand astfel comisioanele decirca 1,1 mil. euro pe care ar fi trebuit sa le incaseze dacatranzactiile s-ar fi derulat in oferta.

Prin noul sistem de tarifare (comision anticipat, ulteriorregularizare cu suma subscrisa la finalul ofertei), CNVM incearcasa nu mai depinda de gradul de subscriere a ofertelor, avand invedere ca in ultimii ani persoanele care detin peste este 30%dintr-o companie au declansat ofertele de preluare mai mult ca oformalitate, oferindu-le actionarilor minoritari preturi micipentru titlurile detinute. n cele mai multe cazuri, ofertele depreluare au avut grade reduse de subscriere, actionarii minoritaripreferand sa-si vanda participatiile pe bursa.

Pentru 2009, CNVM si-a bugetat un nivel al veniturilor incasatedin ofertele publice de vanzare, precum si din ofertelepreluare/cumparare de 2 mil. lei, in conditiile in care in 2008 aincasat 2,7 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO