ZF 24

Exclusiv online - Primariile nu mai organizeaza casatorii in weekend pentru ca nu mai sunt bani de ore suplimentare

13.02.2010, 14:41 4789

Cateva Oficii de Stare Civila din Capitala au decis sa nu maiorganizeze cununiile civile sambata sau duminica din cauza ca numai primesc bani pentru orele suplimentare lucrate. "Stabiliseminitial cununia civila sambata, pe 10 aprilie, dar cand am sunat laPrimaria Sectorului 3 pentru programare, mi s-a spus ca nu mai suntobligati sa vina la serviciu in weekend pentru ca nu sunt platitipentru asta. Mi-au dat de inteles ca se poate organiza evenimentuldoar daca se strang mai mult de 10 cupluri. Pana la urma amstabilit-o vinerea, dar asta inseamna ca trebuie sa imi mai iau ozi libera de la serviciu", spune Mihaela Voinea, o tanara de 25 deani care urmeaza sa se casatoreasca in aceasta primavara. Acelasiraspuns si la Oficiul Starii Civile al Sectorului 3. "Daca vreti sava cununati pe 10 aprilie, va inscrieti pe 29 martie, dar va vomanunta noi daca se mai strang cupluri, pentru ca nu are rost savenim la serviciu pentru doua-trei cununii. Potrivit noii legi asalarizarii nu mai suntem platiti pentru orele suplimentare si decinici obligati sa venim in zilele libere", raspunde un reprezentantal Oficiului Starii Civile al Sectorului 3 la socilitarea uneiastfel de programari.

Membrii Oficiului de la Sectorul 2 vor respecta insa legea-pentru fiecare zi libera lucrata isi vor lua zile libere in timpulsaptamanii. Cei care intampina probleme in ce priveste deficientade personal nu pot apela la aceasta solutie. Acest lucru seintampla la sectoarele 5 si 6. "Mai oficiem casatorii doar sambata13 februarie si duminica 14 februarie pentru ca este SfantulValentin, dar apoi doar luni si vineri. Am decis ca cel putin panadupa Paste sa nu mai organizam cununii, mai ales ca in aceastaperioada sunt foarte putine solicitari. Stim ca traditia la romanieste sa se cumuleze cheltuielile de biserica, primarie sirestaurant, dar daca am lucra in weekend ar trebui sa dam liberepersonalului in timpul saptamanii si sa ramanem fara oameni candeste aglomerat. Vom decide ce vom face dupa Paste, pentru ca nusuntem de acord nici sa percepem anumite taxe, asa cum se intamplain provincie de la cei care se casatoresc", este de parere SofiaMelinte, sef serviciu Stare Civila Sector 6, care are si osolutie-pentru a nu cheltui in plus, sa vina la cununia civila doarcuplul care doreste sa se casatoreasca si doi martori, urmand casambata sa merga la Biserica si la petrecere. Daca PrimariaSectorului 4 afirma ca in sector se oficiaza casatorii in orice zia saptamanii, membrii sectorului 1 inca nu au hotarat daca sarefuze tinerii care doresc sa se cunune civil. "Salariile suntfoarte mici- un angajat cu cativa ani experienta ia 400 de lei-este normal sa putem alege daca oficiem sau nu sambata si duminicacununiile civile, pentru ca sunt zile libere. Pana acum primeambani pe orele suplimentare sau ne recuperam luni si marti, dar eunu pot sa fiu seful acestui Oficiu doar miercuri, joi si vineri,care este zi scurta", opineaza Adrian Toma, sef serviciu StareCivila Sector 1.

"Legea salarizarii spune ca orele suplimentare lucrate trebuiesa fie recuperate, dar numarul de persoane din anumite sectoareeste insuficient, iar oamenii nu pot pleca in timpul saptamaniipentru ca se creeaza un blocaj. Acelasi lucru se intampla si laambulanta de exemplu", explica Bogdan Hossu, presedintele CartelAlfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO