ZF 24

Executivii dau intre 25 si 50 de dolari pe cadourile de Craciun pentru colegi. Cadoul pentru sef este cel mai greu de ales

Executivii dau intre 25 si 50 de dolari pe cadourile de Craciun pentru colegi. Cadoul pentru sef este cel mai greu de ales
29.12.2009, 21:17 43

Aproape jumatate (44%) din executivi considera ca pretul optimpentru cadourile oferite colegilor in perioada sarbatorilor deiarna este cuprins intre 25 si 50 de dolari, arata cel mai recentstudiu al institutului Korn/Ferry, cea mai mare companie deexecutive search din lume. Studiul a fost realizat in intervalulnoiembrie- decembrie 2009
Peste o treime (37%) din executivi spun ca pretul potrivit pentruun cadou oferit colegilor de sarbatori este sub 25 de dolari, aratasondajul la care au raspuns executivi din 65 de tari, care lucreazain industrii diferite si care au raspuns la chestionar online.Numai 19% spun ca e necesar sa cheltuie mai mult de 50 de dolaripentru cadourile pentru colegi.

Cel mai greu este sa cumperi cadou sefului, considera jumatate dinexecutivii chestionati. Nici cadourile oferite colegilor cu functiimai joase nu sunt mai usor de ales: 20% din executivi spun ca estegreu sa cumperi cadouri asistentilor, 18% au aceasta parere desprecadourile oferite subordonatilor si 13% pentru colegi.
Recesiunea pare sa fi taiat din bugetele de cadouri corporate sicadourile oferite intre colegi, iar asteptarile executivilor inceea ce priveste schimbul de cadouri si organizarea petrecerilor desfarsit de an sunt mult mai scazute comparativ cu anul 2005.

"Chiar daca nu este o necesitate economica sa reduci costurile prinreducerea bugetului de sarbatori, executivii si companiile auinteles ca este mai intelept sa fii econom", sustine Stuart Kaplan,global chief operating officer in cadrul diviziei de leadership siconsultanta in managementul talentelor din cadrul institutuluiKorn/ Ferry.
Numai 41% din respondenti intentioneaza sa participe la o petrecerede serviciu in acest sezon, procent mai scazut decat in 2005, cand52% din cei chestionati voiau acest lucru. Numarul executivilorcare au spus ca angajatorul lor nu organizeaza petrecere desarbatori in acest an a crescut de la 22 la 31% fata de acum patruani. Totusi, petrecerile de sarbatori raman foarte populare,intrucat 53% din executivi se asteapta ca firma la care lucreaza saorganizeze in fiecare an un astfel de eveniment.
"Traditiile de sarbatori la locul de munca au devenit chiar maiimportante decat teambuilding-ul. Ar putea fi chiar singuraperioada a anului cand colegii de serviciu se reunesc siinteractioneaza la nivel social", mai spune Kaplan.

Cheltuielile pentru cadourile oferite colegilor de serviciu inacest sezon au fost si ele lovite de recesiune. O treime dinrespondenti spun ca vor cheltui mai putin de 50 de dolari pe toatecadourile oferite colegilor de serviciu in aceasta perioada. In2005, numai 27% din executivi au spus ca intentioneaza sa cheltuiemai putin de 50 de dolari pentru cadorile oferite colegilor.Oricum, numarul executivilor care cheltuie peste 300 de dolaripentru cadourile de sarbatori a ramas la nivelul din 2005, cand 24%din respondentii acestui chestionar si-au bugetat aceasta sumapentru cadourile oferite colegilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO