ZF 24

Experţi despre eRomânia, portalul pe care statul plăteşte peste 8 mil. euro: pare a fi un “proiect abandonat”; conţinutul nu este credibil

"Sunt probleme la credibilitatea informaţiei şi textele au aceeaşi sursă: Omnilogic şi diverse surse publice deschise", potrivit auditului.

"Sunt probleme la credibilitatea informaţiei şi textele au aceeaşi sursă: Omnilogic şi diverse surse publice deschise", potrivit auditului.

Autor: Adrian Seceleanu

30.01.2014, 20:46 908

Portalul eRomânia - un proiect guvernamental demarat în anul 2010 cu scopul de a publica informaţii despre toate localităţile - şi care are un cost final (fără TVA) de aproximativ opt milioane de euro - are un mod “greoi” de funcţionare, numeroase vulnerabilităţi de securitate iar conţinutul nu pare credibil câtă vreme sursa informaţiilor despre localităţi, relief etc. este compania de IT Omnilogic, care a şi realizat proiectul, afirmă o echipă de patru specialişti din industria locală online, care au realizat un audit al site-ului.

“Deşi prima pagină promite mai multe informaţii despre portal, nu există link-uri spre pagini cu detalii. Site-ul dă impresia de proiect abandonat, numeroase pagini nu sunt finalizate sau le lipsesc funcţionalităţi de navigare ergonomică. De asemenea, nu se poate şti când a fost actualizat site-ul ultima oară”, este una dintre concluziile evidenţiate de auditul realizat de echipa formată din Andrei Raicu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei, care au, potrivit propriilor declaraţii, o experienţă de opt ani în auditarea de site-uri în special din zona comerţului electronic.

Cei patru experţi au decis să auditeze din proprie iniţiativă portalul realizat din bani publici pornind atât de la suma foarte mare cheltuită de stat cât şi de la invitaţia adresată publicului de Ministerul Societăţii Informaţionale de a transmite opinii despre proiect.

Site-ul a fost auditat după mai multe criterii, în perioada 12-20 ianuarie 2014, nota finală pentru proiect fiind de 4,18 dintr-un maxim posibil de 10.

“Cele mai mari probleme sunt lipsa design-ului de tip responsive (care să permită adaptarea paginii web la echipamentul de pe care este accesată - n. red.) şi navigarea greoaie. Site-ul nu are o pagină personalizată pentru erorile de tip 404 şi nu este prezent pe reţelele sociale. Funcţia de căutare nu este optimizată: nu se poate căuta pe mai multe criterii (…). În cazul în care căutarea efectuată nu are rezultate, utilizatorului nu i se oferă elemente ajutătoare, cu scopul de a-l ţine în site. În schimb, paginile de conţinut îndeplinesc mai bine standardele. Titlul şi informaţia esenţială sunt evidenţiate şi sunt plasate în partea imediat vizibilă a ecranului. Pe de altă parte, sunt probleme la credibilitatea informaţiei şi textele au aceeaşi sursă: <<Omnilogic şi diverse surse publice deschise>>”, potrivit datelor din audit.

Într-adevăr, pe pagina web guvernamentală majoritatea informaţiilor - de la cele despre minorităţile din România până la cele despre traseele turistice - au ca sursă “Omnilogic şi diverse surse publice deschise”. Omnilogic este unul dintre cei mai mari integratori locali IT&C, cu activităţi şi pe zona de distribuţie IT&C. Compania a câştigat proiectul de realizare a portalului eRomânia.

“Este cel puţin ciudat faptul că nu există niciun comentariu negativ pe site. În plus, ar fi trebuit că orice utilizator să poată posta un comentariu, fără a fi necesară crearea unui cont. Mesajul postat de echipa de audit nu a aparut pe forum în termen de 2 săptămâni. Din acest punct de vedere, interacţiunea cu utilizatorul este aproape inexistentă - nu se pot distribui textele pe reţelele sociale, nu există activitate pe forum, nu sunt recenzii”, potrivit auditului.

La capitolul juridic portalul a primit media 2, din mai multe motive, printre care se numără, potrivit documentului citat: “portalul eRomania nu are toate datele de identificare cerute de legile în vigoare; utilizatorii nu pot găsi informaţii despre scopul prelucrării datelor personale şi drepturile acestora; citările sunt incorecte şi se confundă termenul de “sursele publice” probabil cu domeniul public, la precizările despre dreptul de autor”.

De asemenea, arată raportul, site-ul are vulnerabilităţi de securitate care pot permite compromiterea datelor personale ale utilizatorilor. “La capitolul securitate, portalul a primit 5,5, deoarece problemele sunt flagrante şi pot face site-ul vulnerabil la atacuri din exterior, dar pot şi compromite datele personale ale utilizatorilor înregistraţi”.
Portalul nu se ridică la nivelul unor proiecte europene similare, concluzionează autorii auditului. “Portalul eRomânia nu respectă unele dintre cele mai elementare reguli de design, structurare a conţinutului şi securitate a datelor. Site-ul nu este complet funcţional şi nu se aliniază la criteriile de profesionalism respectate de portaluri similare din alte ţări europene”.

"Un portal care sa încurajeze participarea simplului cetăţean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat şi apariţia lui este salutară. Din păcate, din însăşi construcţia lui, portalul e-romania e sortit să fie accesat fie de oameni foarte convinşi să afle ceva, fie plătiţi eventual să intre şi să folosească acest site. Felul în care l-au conceput, îl face inabordabil cetăţenilor simpli care nu înţeleg jargonul tehnic, care nu au o experienta deosebită pe Internet. Prin modul lui greoi de funcţionare, anulează scopul pentru care a fost creat", spune Liviu Taloi, Co-Fondator al www.ECOMpedia.ro .

“Din păcate, site-ul eRomania nu respecta nici măcar legislaţia dată de însuşi Ministerul Societăţii Informaţionale care cere date complete de identificare a oricărui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protecţie a datelor personale sau de obligaţiile de accesibilitate a unui site ce aparţine administraţiei publice. În acest moment, site-ul eRomania nu ar trece de criteriile minimale de eligibilitate pe care le avem la Trusted.ro”, a declarat Bogdan Manolea, co-iniţiator la Trusted.ro.

"Sunt mai dezamăgit de lipsa de reacţie a industriei româneşti de online. În momentul în care ştii că este spre "testare publică" un site care a costat 8 milioane de euro din banii publici şi nu spui nimic (dar te pricepi foarte bine la domeniul respectiv), înseamnă ca fie te aştepţi la o sinecură viitoare din bani publici, fie eşti o firmă indolentă cu privire la banii daţi de tine către stat."

"Deşi s-au luat măsurile minime de securitate prin integrarea unui firewall şi adoptarea unei soluţii plătite pentru realizarea website-ului, în eRomania nu s-au luat în considerare cele mai populare vulnerabilităţi drept pentru care, fără a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu şi ridicat." a declarat Andrei Avădanei, care a analizat partea de securitate al site-ului.

Raportul, trimis întâi la Ministerul Societăţii Informaţionale

Autorii auditului afirmă că au transmis acum două zile către MSI un raport referitor la site, iar instituţia a răspuns că a transmis observaşiile către proiectantul portalului. “Raportul a fost deja trimis către MSI acum două zile pentru rezolvarea problemelor identificate majore de protecţia vieţii private şi a securităţii. Am primit deja mulţumiri pentru contribuţie şi am fost informaţi că datele au fost trimise către <<proiectantul portalului spre analiză şi am iniţiat consultări cu acesta vizând concluziile raportului dumneavoastră şi oportunitatea adoptării acestora. La finalizarea acestora (estimăm un termen de 15 zile), vom răspunde punctual tuturor observaţiilor dumneavoastră>>“.

Un proiect demarat în anul 2010

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat în luna decembrie a anului trecut că va lansa cu o întârziere de câţiva ani portalul eRomânia. Proiectul eRomânia 2 a fost realizat de compania Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), sumă acoperită din fondurile statului.
În 2010 şi 2011, MSI a achitat către Omnilogic, conform contractului, tranşe egale de câte 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a plătit 2,6 milioane de lei, iar până la finele acestui an va fi achitată suma de 3,5 milioane de lei.
Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prezent la finele anului trecut la conferinţa de prezentare a portalului, a spus că subcontractanţii Omnilogic au fost IBM România şi Asseco SEE România.
"De-a lungul timpului, proiectul eRomânia 2 a avut 14 de comisii de recepţie. Omnilogic a finalizat acest proiect în decembrie 2010. Întârzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informaţională. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 şi până în acest moment s-a făcut pe banii Omnilogic. Practic, am refăcut proiectul din nou", a spus Marin.
El a evitat să dea mai multe detalii despre pierderile provocate Omnilogic de eRomânia 2 sau costurile finale ale proiectului.
Denumit eRomânia 2, portalul va fi promovat sub denumirea e-România – Portalul Democraţiei Participative şi va putea fi accesibil online la adresa web www.portaleromania.ro începând din seara zilei de luni, urmând ca în scurt timp să fie disponibil şi la adresa web www.romania.eu.
"Faza de testare în mediu real va dura până la data de 31 martie 2014 si este menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media asupra funcţionalităţilor actuale, a potenţialelor dezvoltări ulterioare şi asupra instruirii necesare pentru instituţiile care vor dori să folosească funcţionalităţile oferite de portal", potrivit MSI.
Potrivit reprezentanţilor MSI, informaţiile despre localităţi vor putea fi actualizate şi diversificate în viitor direct de către autorităţile publice şi comunităţile locale, pentru a reflecta specificitatea zonei geografice şi activităţile proprii, şi care vor fi responsabile pentru conţinut după momentul lansării.
Portalul eRomânia 2 include o platformă de comunicare bidirecţională între administraţia publică şi cetăţeni, denumită Forumul Democraţiei Participative.
Platforma e-România conţine, suplimentar faţă de prevederile contractuale, interfeţe de conectare la bazele de date aparţinând administraţiei publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetăţeni, în colaborare cu instituţiile abilitate, mai arată MSI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO