ZF 24

EY:Revenirea fenomenului fuziunilor şi achiziţiilor ar putea continua şi în 2017 pe plan mondial, în pofida naţionalismului geopolitic în creştere

EY:Revenirea fenomenului fuziunilor şi achiziţiilor ar...

Autor: Roxana Rosu

23.01.2017, 11:27 62

Tranzacţiile internaţionale rămân un element de bază al agendei companiilor, în ciuda naţionalismului geopolitic în creştere, valoarea globală a fuziunilor şi achiziţiilor urmând să aibă o evoluţie ascendentă în acest an, potrivit unui studiu EY.

Creşterea va rămâne principala preocupare a executivilor în 2017, în contextul în care schimbările ameţitoare din mediului de afaceri depăşesc ca intensitate îngrijorările legate de permenenta incertitudine geopolitică.

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) sunt, în prezent, un element de bază al strategiei corporative de azi – alături de firmele mixte, alianţe şi parteneriate – şi cea mai rapidă modalitate de creştere. În pofida gradului ridicat de incertitudine din cursul anului trecut, 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru încheierea de tranzacţii. Chiar dacă valoarea globală a tranzacţiilor – 3.500 miliarde dolari– a scăzut cu 17% faţă de 2015, un an record din acest punct de vedere, anul 2016 a marcat, per ansamblu, o creştere de 9% faţă de 2014 şi de 44% faţă de 2013.

Revenirea fenomenului fuziunilor şi achiziţiilor ar putea continua şi în 2017, aducând executivii la masa negocierilor.

"Directorii executivi trebuie să-şi îmbunătăţească modelul de business pentru a face faţă schimbărilor viitoare. Investiţiile organice s-ar putea dovedi insuficiente, iar fuziunile şi achiziţiile pot constitui o cale mai rapidă către inovaţie şi creştere. Securizarea afacerii în faţa transformărilor viitoare din piaţa va fi un motor-cheie în zona M&A, în anul 2017", spune Florin Vasilică, liderul Departamentului de asistenţă în tranzacţii al EY România.

Din totalul tranzacţiilor înregistrate anul trecut, 9.616 au fost trans-sectoriale şi au valorat împreună 937 miliarde dolari – o creştere de 11% faţă de 2015 – ceea ce semnalează faptul că executivii caută să atingă nivelul de inovare necesar pentru stimularea reinventării pe scară mai largă a propriilor modele de afaceri şi a sectoarelor din care fac parte companiile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO