ZF 24

Fabrica de cărămidă cu cel mai mare cuptor din ţară: Lucrăm la foc continuu pentru că durează două săptămâni să-l oprim şi alte două-trei să îl repornim

De când este preluată de pe terenul de lângă fabrică, argila trece printr-un proces de producţie complex, iar după două zile şi patru schimburi de muncă ale angajaţilor se transformă în cărămizi care iau drumul magazinelor. GALERIE FOTO

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.03.2014, 18:21 2512

La aproximativ 100 de kilometri de Cluj-Napoca şi foarte aproape de oraşul Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj, într-o unitate de producţie care se întinde pe un hectar şi jumătate, Cemacon produce 385.000 de metri cubi de cărămidă anual care ajung în special în zona de nord-vest a ţării. Cemacon, producător de blocuri ceramice cu o istorie de peste 40 de ani, s-a transformat în ultimii ani dintr-o fabrică aflată în ruină într-un colos industrial care ţinteşte intrarea pe profit în acest an după ce în 2010 s-a aflat în pragul falimentului.

Producătorul avea în 2010 datorii de cinci ori mai mari decât cifra de afaceri şi se afla în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile. Pentru aceas­ta, compania a trecut printr-un amplu pro­ces de restruc­turare şi, în premieră în Ro­mânia, un credit bancar va fi tran­s­for­mat într-un pachet de acţiuni, care ur­mează să fie preluat de un fond de in­vestiţii. Principalii acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund, SSIF Broker şi firma Andrei & Andrei Consultanţă, a fondatorului Casei de Insolvenţă Transil­vania Andrei Cionca.

Conform raportului financiar preliminar, compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 48 mil. lei, cu 38% mai mare comparativ cu nivelul din 2012, în timp ce pierderile s-au redus de la 17 milioane de lei la 5,7 milioane de lei. Cauza acestor datorii a fost un credit în valoare de 26 milioane de euro luat de la BCR, banii fiind investiţi în fabrica din judeţul Sălaj.

Salvarea acestei fabrici de cărămidă vine în con­di­ţiile în care în ultimii ani mai multe fabrici cu tradiţie pe piaţa locală au fost demolate şi au devenit fie spaţii de birouri, ma­gazine, fie mall-uri sau chiar hoteluri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO