ZF 24

Faceţi cunoştinţă cu exoticul miliardar care devorează pe tăcute piaţa telecom din Europa

Faceţi cunoştinţă cu exoticul miliardar care...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.05.2015, 19:36 7565

Patrick Drahi, un miliardar de origine marocană cu cetăţenie franco-israeliană şi reşedinţa în Elveţia, şi-a construit un imperiu internaţional în ton cu rădăcinile sale exotice, scrie The Telegraph.

Compania sa de telecomunicaţii, Altice, îşi are sediul în Luxembourg, este listată în Amsterdam şi deţine active în Franţa, Belgia, Portugalia şi alte colţuri mai îndepărtate ale lumii, cum ar fi Republica Dominicană.

În ultimii ani, miliardarul, apărut parcă de nicăieri, a devenit o forţă redutabilă concurând umăr la umăr cu cei mai mari jucători într-o perioadă în care industria este cuprinsă de febra tranzacţiilor.

În timp ce nume europene binecunoscute ca O2, EE şi BT, împreună cu vedete în devenire din părţi mult mai îndepărtate ca Hutchison Whampoa, se luptă pentru bucăţi mari din piaţă, Drahi a apărut aproape neobservat şi a “aspirat” tot ce a mai găsit, creând o nouă putere continentală.

Magnatul a adoptat un model simplu, dar extrem de eficient. Profitând de dobânzile foarte scăzute, acesta s-a împrumutat masiv pentru a finanţa un şir remarcabil de achiziţii. 

Drahi a cumpărat la preţuri de nimic în jur de 20 de companii europene de cablu şi operatori de reţele mobile în cele mai multe cazuri nepopulari sau cu dificultăţi financiare.

Trecutul

Fiu al doi profesori de matematică, Drahi, în vârstă de 51 de ani, s-a născut în Maroc şi a emigrat în Franţa la vârsta de 15 ani, urmând studii de inginerie la renumita universitate pariziană Ecole Polytechnique.

După ce a lucrat pentru o scurtă perioadă pentru gigantul olandez Philips, acesta a format un parteneriat cu un american încercând să pătrundă pe piaţa televiziunii prin cablu din sudul Franţei.

Cei doi mergeau în oraşele mai mici neincluse în programul de televiziune prin cablu al statului şi încercau să-i convingă pe primarii acestora să-i lase să facă săpături pentru a instala linii de cablu TV.

După ce a pus bazele mai multor reţele, Drahi le-a vândut magnatului american John Malone, care deţine în prezent Liberty Global.

Se crede că abordarea lui Drahi se bazează în mare parte pe modelul de business a lui Malone, constând din achiziţii bazate pe împrumuturi şi reduceri drastice de costuri pentru eficientizarea companiilor deţinute.

Compania Altice a fost fondată în 2002, însă Drahi s-a lansat cu adevărat într-o serie remarcabilă de achiziţii de-abia în momentul în care Altice şi-a făcut anul trecut debutul de bursă.

Foamea de achiziţii

Numai anul trecut, Drahi a încheiat achiziţii de 31 miliarde de dolari, incluzând surprinzătoarea preluare, pentru 23 miliarde de dolari, a celui de-al doilea mare operator de reţele mobile al Franţei, SFR, după o bătălie cu puternica familie Bouygues, a cărei companie deţine operaţiuni şi în domeniul media, al construcţiilor şi dezvoltării imobiliare.

Recent, lui Drahi i-a revenit pofta de achiziţii şi s-a îndreptat într-o direcţie nouă cu o ofertă de 9 miliarde de dolari pentru operatorul de cablu Suddenlink cu sediul în St Louis. Aceasta este prima sa acţiunepe piaţa americană. Se crede că Drahi are în vedere şi o ofertă ambiţioasă pentru celebrul Time Warner Cable.

Totuşi, una dintre cele mai mari tranzacţii din telecom din ultimele decenii se pregăteşte în Europa şi Marea Britanie, iar Drahi şi Malone ar putea fi implicaţi direct.

Se pare că Liberty Global a lui Malone şi Vodafone, una dintre cele mai mari companii din Marea Britanie, se apropie de încheierea unei mega-fuziuni. Totuşi, tranzacţia se loveşte de mai multe obstacole majore. Malone nu este interesat de operaţiunile de pe pieţele emergente ale Vodafone, în timp ce Vodafone nu va dori probabil toate activele europene ale Liberty.

Cu siguranţă Drahi nu va putea rezista să nu pună mâna pe o parte din imperiul mentorului său.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO