ZF 24

Felix Patrăşcanu, Membru Fondator şi Managing Partner FAN Courier: O greşeală a multor antreprenori români este că nu delegă şi nu ascultă echipa

Felix Patrăşcanu, Membru Fondator şi Managing Partner...

Autor: Roxana Rosu

07.06.2017, 10:04 580

Unul dintre cele mai mari eşecuri ale mele a fost că nu am delegat la timp şi era să mă distrug şi pe mine şi businessul. Totul trecea pe la mine, eu făceam tot, a spus Felix Patrăşcanu, Membru Fondator şi Managing Partner FAN Courier, la conferinţa„The Value of Second Chances: poveşti antreprenoriale şi soluţii pentru companii în dificultate”, organizată de ZIarul Financiar şi CITR Group.

”Când am lăsat oamenii din jur să vorbească, am descoperit că au idei foarte bune. O greşeală a multor antreprenori români este că nu delegă şi nu ascultă echipa”

Alte declaraţii:

Am pornit  la drum împreună cu 2 prieteni. În 1998 a apărut primul client, apoi statul a introdus o taxă de monitorizare şi control pentru zona de curierat de 100.000 dolari. Am închis vechea firmă, mi s-a părut imoral şi ilegal ce au făcut. Dar am revenit în antreprenoriat. Sunt lucruri pe care trebuie să le înveţi rapid, altfel ieşi de pe piaţă.

Sunt cazuri în care oamenii intră în insolvenţă ca să facă un exit. Au găsit o breşă în lege şi profită de ea.

Am făcut greşeli din neştiinţă, în familia mea nu erau antreprenori. Aşa că am ajuns în situaţia de a inchide firma, deşi cunoşteam tehnic foarte multe. Dar cei doi parteneri m-au ajutat. Companiile nu mor din cauza concurenţei, a crizei, ci a neînţelegerilor între asociaţi.

Construirea unei echipe este marea noastră provocare acum.

Trebuie să fim atenţi şi la noile industrii, gen Uber, bazate pe tehnologii disruptive. Trebuie să vedem ce facem cu businessul în continuare. 

Trebuie să îndosariem greşelile, să trecem peste ele ca peste lucruri învăţate, fără să le mai repetăm. În Vest, greşeli se fac mai puţine, pentru că se face business de mult timp. La noi, greşeala unuia poate fi oportunitate pentru altul.

Am mentorat două businessuri prin programul Mentoria. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO