ZF 24

Fermier român: Subvenţiile pentru agricultură ar trebui să fie egale la nivelul UE pentru că producţia se vinde la pre­ţuri simi­lare, pe piaţa unică

Fermier român: Subvenţiile pentru agricultură ar...

Autor: Roana Rotaru

05.07.2017, 10:21 204

Subvenţiile pentru agricultură ar trebui să fie egale la nivelul UE, în con­textul în care în unele ţări din Uniune fermierii în­ca­sează subvenţii duble faţă de ro­mâni, în timp ce producţiile agri­co­le din statele mem­bre se vând pe o piaţă unică la pre­ţuri simi­lare, este de părere Sorin Moza, unul dintre cei trei administratori ai Cooperativei Agroprod Crasna din satul Supuru de Jos, judeţul Satu Mare.

”Dacă toţi suntem în aceeaşi «ţară» numită Uniu­nea Europeană, nu înţeleg de ce sub­ven­ţi­ile nu sunt la fel, că atunci am putea să lu­crăm pe calitate, pe performanţă. Nu e cinstit abso­lut deloc şi văd că nu se face nimic să se echi­li­bre­ze subvenţiile. Eu fac un kilo­gram de po­rumb, la fel cum face şi neamţul şi apoi ne întâl­nim amândoi pe piaţa din Ungaria care face furaje“, a spus Sorin Moza.

Spre exemplu, în anul 2015 nem­ţii încasau o subvenţie de 162 de euro pe hectar, cât repre­zintă pla­ta unică pe suprafaţa de teren agricol, în timp ce românii încasau în aceeaşi perioadă şi pe ace­eaşi suprafaţă 79 de euro.

Cooperativa agricolă Agroprod Crasna a fost înfiinţată în anul 2009 şi este deţinută în mod egal de asociatul Ioan Uglai şi companiile Arte­ma, Avi Broiler Skm, Ross Mond, Bimar Farm Prod şi Agroferm, potrivit datelor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO