ZF 24

Fermierul Nicuşor Şerban: „Nu e o afacere să creşti vaci la marginea şanţului“

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

02.04.2014, 00:05 1265

Vacile de lapte exploatate în sisteme de producţie tradi­ţio­nale nu pot genera niciun fel de profit pentru crescători având în vedere productivitatea scăzută, dar şi lipsa can­ti­tă­ţilor suficiente pentru a putea încheia contracte pe termen lung cu procesatorii, spune Nicuşor Şerban, un fermier care are 500 de vaci într-o fermă în judeţul Călăraşi.

„Nu e nicio afacere să creşti vacile la marginea şanţului, poţi face profit cu un sistem intensiv chiar şi fără teren arabil în exploatare.“

Piaţa bovinelor din România este în declin de cinci ani pe fondul destructurării fermelor de subzistenţă de foarte mici dimensiuni astfel că şeptelul total a ajuns la 2 milioane de capete, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. „Am semnat contracte de vânzare pe termen lung la un preţ de aproximativ 1,75 lei/litru, un nivel care asigură marjă de profit“, spune Şerban, proprietarul firmei Agroserv Măriuţa.

Cotaţia medie în luna ianuarie a acestui an a fost de 1,2 lei/litru de lapte, potrivit statisticii CLAL, o companie de con­sultanţă şi brokeraj pe piaţa laptelui şi un reper în in­dus­tria europeană. El afirmă că vacile din ferma sa produc în fiecare zi în medie 32 de litri de lapte, peste media pe economie, ca urma­re a geneticii importate din Statele Unite, dar şi pentru că animalele sunt hrănite intensiv. „Furajele produse în fer­mă nu fac altceva decât să mărească profitul, nu sunt o con­diţie obligatorie pentru profit.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO