ZF 24

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va atrage turişti străini din 70 de ţări care vor cheltui peste 10 mil. €

Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: Festivalul este un motor pentru turişti. Pe toată perioada festivalului nu mai există niciun loc de cazare în toată regiunea, nu doar în Sibiu. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: Festivalul este un motor pentru turişti. Pe toată perioada festivalului nu mai există niciun loc de cazare în toată regiunea, nu doar în Sibiu. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Autor: Cristina Roşca

08.02.2015, 18:16 298

Aproape jumătate din cele 45.000 de bilete puse la dispoziţie de organi­zatori pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi achiziţionate de străini din toate colţurile lumii, aceştia venind în inima ţării pentru 4-5 zile pentru a participa la spectacole de teatru, dans, circ sau muzică.

Fiecare turist străin venit la festival cheltuie 700-1.000 de euro pe perioada şe­derii, astfel că hotelierii, restauran­tele, magazinele şi organizatorii festi­va­lului ajung să încaseze peste 10 mi­lioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor furnizate de Con­stan­tin Chiriac, preşedintele Festi­va­lu­lui Internaţional de Teatru de la Sibiu. ZF a luat în calcul o medie de 12 -15 mii de turişti străini per ediţie în con­textul în care fiecare persoană îşi poate cum­păra unu sau mai multe bilete.

Constantin Chiriac spune că la fiecare ediţie se vând 45.000 de bilete, iar 75% din acestea sunt cumpărate de oameni din afara Sibiului. Din totalul biletelor vândute 42% merg către oameni din afara ţării. Preţul unui bilet variază între 15 şi 45 de lei, „un preţ accesibil tuturor“. „Această politică de preţ ne-a ajutat enorm să atragem spectatori. Am gândit preţurile astfel încât să aibă şi românii bani şi să poată veni. Odată puse în vânzare, biletele se epuizează imediat“.

 

Sibiul va găzdui în iunie peste 400 de spectacole

Totuşi, nu toate spectacolele au preţ la intrare, multe fiind în aer liber. Astfel, din totalul de 412, circa 60% sunt fără bilet. „Avem spectacole în toate bisericile, mai exact în şapte biserici de rit diferit. Până acum trei ani singura care nu ne permitea să jucăm era Biserica Ortodoxă“.

Ajuns la cea de-a 22-a ediţie, Festivalul aşteaptă în acest an circa 65.000 de spectatori în zilele din cursul săptămânii, pentru ca în weekend numărul să crească la 90.000 de oameni. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 12-21 iunie şi va aduce în inima ţării, la Sibiu, artişti din 70 de ţări care vor juca 412 spec­tacole, cu 27 mai multe decât în ediţia precedentă.

„Festivalul este acum considerat de specialişti al treilea cel mai important din lume după cele de la Edinburgh şi Avignon. Această clasificare se face în funcţie de numărul de spectatori, de spaţiile de joc (66 la Sibiu - n.red.), de numărul de spec­tacole şi de numărul de ţări parti­ci­pante“, spune Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu. El este de asemenea actor şi deţine mai multe funcţii în organisme culturale locale şi internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO