ZF 24

Finanţele Cehiei sunt administrate ca o afacere de către un miliardar. Investitorii îl ajută

Andrej Babis, ministrul ceh al finanţelor: „Voi conduce ministerul ca pe o companie. Finanţele publice nu ar trebui să fie doar un simplu exerciţiu de contabilitate. Cineva ar trebui să gestioneze activ cheltuielile pentru ca astfel să ştim în detaliu pe ce se duc banii plătitorilor de taxe“. Sursa foto: AFP

Andrej Babis, ministrul ceh al finanţelor: „Voi conduce ministerul ca pe o companie. Finanţele publice nu ar trebui să fie doar un simplu exerciţiu de contabilitate. Cineva ar trebui să gestioneze activ cheltuielile pentru ca astfel să ştim în detaliu pe ce se duc banii plătitorilor de taxe“. Sursa foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2014, 00:02 1722
Ministrul ceh al finanţelor Andrej Babis forţează companiile controlate de stat să cedeze o parte mai mare din pro­fi­turi guvernului, investeşte pe pieţele finan­ciare bani publici altfel nefolosiţi şi se împotriveşte creşterii cheltuielilor, cerută de premierul Bohuslav Sobotka. Ministrul, pe locul doi în topul celor mai bogaţi cehi şi proprietarul producăto­ru­lui de chi­micale şi alimente Agrofert AS, a pro­mis că va administra  finanţele ţării aşa cum îşi conduce propria afacere de 12 mi­liar­de de dolari, iar cei care finan­ţează Cehia îi apro­bă politicile. Prospătul guvern, de doar trei luni, este „premiat“ de in­­vestitori cu cele mai reduse randa­men­te de după luna mai a anului trecut, scrie Bloomberg.

În acest context, Babis vede deficitul bugetar la 1,8% din PIB anul acesta, faţă de 2,9% din PIB cât era estimarea ante­rioară a guvernului.

Sobotka şi Babis, liderii celor mai mari partide din parlament, încearcă să-şi depăşească diferenţele politice pentru a împleti măsuri care încurajează creşterea precum investiţii în drumuri şi cheltuieli pe ajutoare sociale cu responsabilitate fiscală la un an după ce economia a ieşit din cea mai lungă recesiune din istorie.

Randamentele obligaţiunilor ceheşti cu scadenţa în 2022 au scăzut cu 45 de punc­te de bază de când a fost format ac­tua­lul cabinet, pe 29 ianuarie, la 1,95% marţi. „Domnul Babis va încerca să impună o structură raţională cheltuielilor publice şi va insista pe proiecte de infra­structură care aduc valoare adăugată“, a explicat Martin Rezac, analist la Investicni Spolecnost Ceske Sporitelny.

Guvernul tripartit încearcă să inver­se­ze programul de austeritate introdus de premierul Petr Necas în perioada 2010 - 2013. Reducerile de cheltuieli implemen­tate de acesta au adus ţării cele mai re­duse costuri de finanţare din Europa emer­gentă, dar au agravat recesiunea, con­text în care şomajul a atins cote record.

Babis a blocat planul lui Sobotka de a majora veniturile bugetare prin creş­terea taxelor pe serviciile de utilităţi şi pe cele impuse băncilor. Ministrul de finanţe susţine că guvernul ar trebui mai degrabă să strângă bani lichidând eva­ziu­nea fiscală şi eficientizând adminis­traţia de stat, cu mai puţină birocraţie pentru a trage investitori străini.

Ministrul a pus pe picioare Agrofert în 1993 cu capital de doar 5.000 de dolari şi patru angajaţi. Grupul, care acum în­glo­bează producători de alimente, de în­gră­şăminte, de lemn şi mass-me­dia, a ra­por­tat pentru anul trecut veni­turi de 12 mi­liarde de dolari.

„Voi conduce ministerul ca pe o companie. Finanţele publice nu ar trebui să fie doar un simplu exerciţiu de conta­bilitate. Cineva ar trebui să ges­tioneze activ cheltuielile pentru ca astfel să ştim în detaliu pe ce se duc banii plătito­rilor de taxe“, a explicat Babis.

În cel mai recent duel dintre ministru şi premier privind cheltuielile, Babis a atacat propunerea social-democraţilor lui Sobotka de a-i ajuta cu 1,1 miliarde de coroane pe minerii care lucrează în mina neprofitabilă Paskov, aparţinând New World Resources. Ministrul a respins suma ca fiind prea mare şi a negociat un nou acord care a redus la jumătate sprijinul din partea statului.

Babis şi Sobotka s-au înţeles însă ca statul să dea mai mulţi bani spitalelor anul acesta şi următorul şi să majoreze pensiile începând cu 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO