ZF 24

Firma de recuperare de creanţe Top Factoring a fost achiziţionată de către compania suedeză Intrum Justitia

Firma de recuperare de creanţe Top Factoring a fost...

Autor: Roxana Rosu

20.04.2017, 15:03 3890

Fondul de investiţii Reconstruction Capital II, deţinut de Ion Florescu, a finalizat vânzarea companiei de recuperare de creanţe Top Factoring şi a portofoliului de creanţe neperformante deţinut prin Glasro Holdings Limited către firma suedeză Intrum Justitia AB, pentru 13,1 milioane euro. 

Glasro Holdings Limited este o subsidiară a RC2.

Fondul a încasat 12,83 milioane euro şi urmează să mai încaseze 0,28 milioane pe 4 mai 2017. Luând în calcul şi dividendele încasate pe perioada de deţinere a acestei investiţii, RC2 a realizat un profit total de 16,29 milioane euro faţă de costul investiţiei care a fost de 3,5 milioane de euro.

”Sunt încântat de faptul că RC2 şi Intrum au reuşit finalizarea tranzacţiei într-un termen atât de scurt de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare la sfarşitul lui martie. Încheierea acestei tranzacţii a fost o condiţie precedentă pentru investiţia RC2 în Telecredit, investiţie care a fost de asemenea finalizată astăzi. Astfel, RC2 va continua să acţioneze în sectorul de servicii financiare, sector în care echipa de investiţii a RC2 are un istoric demonstrat de performanţă şi know-how. Sunt convins că Telecredit va reprezenta pentru RC2 o platformă optimă de dezvoltare în sectorul de creditare pentru consumatori şi că acest parteneriat va conduce activitatea Telecredit către o nouă etapă”, a spus Ion Florescu, actionar majoritar al fondului de investitii RC2.

Potrivit datelor ZF, Top Factoring are în administrare un portofoliu de creanţe de aproximativ 77 milioane de euro. Grupul Top Factoring, format din Top Factoring SRL şi portofoliul de credite neperformante administrat de Glasro, a înregistrat în 2016 un profit net de 4,47 milioane euro.

Reconstruction Capital II Limited este fond de investiţii listat la London Stock Exchange, fondat în 2005, ce are activitate in principal pe pieţele din România, Serbia şi Bulgaria. Printre cele mai importante investiţii pe piaţa locală ale RC2 se numără participaţia de 40% din producătorul local de lacuri şi vopsele Policolor şi 63% din complexul hotelier Zenith din staţiunea Mamaia.

Top Factoring este o compania de recuperare şi management de creanţe neîncasate fondată la începutul anului 2006.

Intrum Justitia este listată la bursa NASDAQ din Stockholm şi are o capitalizare de 24 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a 11,6 miliarde de lei (2,6 mld. euro). Anul trecut Intrum Justitia a înregistrat venituri de 6,1 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a 3 miliarde de lei (670 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO