ZF 24

Firmele au creat peste 170.000 de joburi noi, salariile angajaţilor au crescut cu cel mai mare ritm din 2008 încoace, iar deficitul de candidaţi a ajuns la cote istorice

Autor: Adelina Mihai

30.12.2016, 18:45 1458

Angajatorii au făcut aproape 170.000 de noi angajări pe parcursul acestui an, acesta fiind cel mai ridicat ritm al noilor angajări din ultimul deceniu, iar anul 2016 va rămâne drept primul an cu deficit istoric de candidaţi de pe piaţa muncii. Goana după angajaţi a condus şi la cea mai accelerată creştere de salarii din 2008 încoace, mai arată statisticile oficiale.

“Pentru piaţa muncii, anul 2016 a fost un an de maturizare pe fondul crizei de personal. Mai mult ca niciodată, România a simţit concurenţa angajatorilor din ţările europene dezvoltate. De aceea consider că majorarea salariilor medii a fost un mic pas către normalizarea pieţei în context european, tendinţă care se va prelungi şi în 2017”, a spus Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România.

Numărul de angajaţi din economie a ajuns la finalul lunii septembrie la 4,74 milioane de persoane, cu aproape 170.000 mai mare faţă de cel de la începutul anului, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai multe noi angajări au fost făcute în industria prelucrătoare (unde numărul de angajaţi a crescut cu peste 30.000), în sectorul serviciilor administrative şi suport (Ă29.000 de joburi), hoteluri şi restaurante (Ă22.000 de joburi) şi construcţii (Ă 20.000 de joburi noi).  Fabricile, în special cele din industria producătoare de componente auto din vestul ţării şi din regiunea Transilvaniei, s-au confruntat cu mari probleme în recrutarea muncitorilor din cauza migraţiei externe a populaţiei. De aceea, nevoia de oameni pentru finalizarea comenzilor companiilor venite de la clienţii din străinătate au determinat directorii de resurse umane să majoreze semnificativ salariile, astfel că un producător de cablaje din vestul ţării a crescut cu aproape 50% salariile muncitorilor necalificaţi, iar în cazul unei alte fabrici campania de atragere a candidaţilor de la concurenţă se făcea prin acordarea unui bonus de câteva sute de lei la angajare.

“Anul viitor, piaţa va continua să se alinieze realităţii economice europene şi vor performa acele companii care vor reuşi să îşi păstreze angajaţii motivaţi. Cererea de personal va fi în continuare ridicată şi să sperăm că se vor crea premisele revenirii românilor plecaţi la muncă în străinătate”, a mai spus Florin Godean de la Adecco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO