ZF 24

Fiul lui Ceausescu a primit o parte din colectia de arta a fostului dictator

26.02.2009, 15:07 171

Valentin Ceausescu a primit o parte din colectia de arta estimata la 500.000 de euro a tatalui sau, fostul dictator Nicolaie Ceausescu.

Cotidianul Internaltional Herald Tribune scrie despre decizia Curtii de Apel Bucuresti care a decis ca o parte a colectiei de arta a lui Nicolae Ceausescu sa fie trecuta in posestia fiului acestuia, Valentin, singurul inca in viata.

Valentin Ceausescu revendicase 42 de tablouri, depozitate in cadrul Muzeului National de Arta, insa a primit doar 15 dintre acestea.

Tablourile ce au fost retrocedate sunt in cea mai mare parte ale unor pictori romani precum Toniza, Patrascu si Palady, insa intre acestea se regasesc si gravuri ale lui Goya. Valentin Ceausescu afirma ca cea mai mare parte a tablourilor din casele parintilor sai erau imprumutate de la muzeele de stat. Cele pe care el le-a revendicat sunt colectionate de el si fosta sa sotie, si sunt o problema privata.

“Era numele meu in joc”, a spus el. “Aceste opere fac parte din trecutul meu, din viata mea. Unele sunt cadouri primite de la un pictor ce imi era prieten”.

El a tinut sa evidentieze ca nu a fost niciodata vorba de satisfactia materiala, ci tot ce a dorit a fost sa se faca dreptate. Valentin Ceausescu a mai adaugat ca va pastra doar doua sau trei tablouri, iar pe celelalte i le va darui fostei sotii, nu va vinde insa nici unul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO