ZF 24

Florin Georgescu, BNR, îşi apără „electorata“, criticată dur de Băsescu, şi explică ce stă în spatele acestei propuneri de "refinanţare" a creditelor pentru clienţii buni platnici, unde CEC-ul poate fi o variantă

Foto Bogdan Iordache

Autor: Cristian Hostiuc

17.02.2014, 21:41 3075

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu (foto stânga), identificat de preşedintele Traian Băsescu (dreapta) ca fiind unul dintre artizanii „electoratei“ - schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, apără această măsură, care în opinia lui ar revigora creditarea şi ar asigura un venit disponibil celor care aplică, bani care s-ar duce în consum şi ar susţine creşterea economică.

„În opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei «refinanţări de necesitate»“, a spus Florin Georgescu, într-o opinie legată de acest subiect transmisă ZF.

Săptămâna trecută Băsescu a criticat extrem de dur măsura propusă de Ministerul Finanţelor şi BNR, considerând-o populistă şi discriminatorie. Preşedintele a declanşat un atac fără precedent asupra implicării BNR în acest caz. Ieri, într-o emisiune televizată preşedintele l-a identificat pe Florin Georgescu ca fiind unul dintre artizanii „electoratei“ şi a afirmat că speră ca BNR să nu se mai implice în astfel de cazuri.

Citeşte şiFlorin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Cum poate fi revigorat consumul prin refinanţare bancară

„Se poate întâmpla o dată, dar nu aş vrea să se întâmple a doua oară şi a treia oară, să dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, să spună: «Astăzi, băgaţi nişte lei pe piaţă, că am nevoie de inflaţie, că îmi fac bilanţul, şi mâine scoateţi-i. Astăzi, băgaţi nişte euro pe piaţă, că vreau să fie criză de lichiditate în lei». Nu vreau să ajungem la acest lucru", a spus preşedintele citat de Mediafax. Florin Georgescu este unul din stâlpii de bază ai politicii economice a PSD, fiind ministru de finanţe în guvernul Ponta I (mai 2012-decembrie 2012).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO