ZF 24

Florin Jianu, primul ministru care a plecat din guvernul Grindeanu din cauza Ordonanţei 13 la ZF Live: "Trebuie să ţinem tinerii cu idei în ţară. Ei pleacă acum din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a imposibilităţii de a-şi pune în aplicare ideile"

Autor: Roxana Rosu

13.02.2017, 14:00 2303

Trebuie să ţinem tinerii cu idei în ţară, ei pleacă acum din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a imposibilităţii de a-şi pune în aplicare ideile, a spus la ZF LIve  Florin Jianu, care a ocupat funcţia de ministru pentru IMM şi Antreprenoriat până pe 2 februarie.

În perioada petrecută în guvern, el a propus lansarea mai multor programe de finanţare, inclusiv pentru startup-uri şi pentru susţinerea exporturilor firmelor româneşti. 

Programul de susţinere a startup-urilor, Romania Startup Nation, urmează să devină operaţional de la 1 mai, antreprenorii având posibilitatea de a aplica pentru un grant de maxim 200.000 lei, respectiv 100% din investiţie. 

Florin Jianu şi-a anunţat demisia din guvern pe 2 februarie, după aprobarea Ordonanţei 13,  motivand că nu poate " accepta impostura sau minciuna".

”Retragerea mea din guvernul Grindeanu a fost o chestiune de principii şi de etică, dar nu înseamnă că mă retrag din activitatea economică sau din domeniul în care activez de peste 10 de ani şi susţin în continuare că România trebuie să devină o ţară antreprenorială. Ordonanţa 13 a decredibilizat foarte mult guvernul, de aici şi decizia mea. Astfel de lucruri nu trebuie să existe pe agenda publică niciodată. A decredibilizat orice acţiune ulterioară a guvernului. Zona economică, de politici publice, guvernamentale se bazează pe încredere, pe percepţie, pe credibilitate, şi să pierzi asta într-o lună de guvernare deja pune o pecete asupra viitorului guvernului. Tot ecosistemul mediului de afaceri este afectat. Sunt rezervat că guvernul Grindeanu poate recâştiga încrederea. Odată pierdută încrederea e greu să mai revii”, a mai spus Jianu.

În opinia lui, România trebuie să se ocupe acum de atragerea şi utilizarea fondurilor europene, ” nu de năzbâtii”.

În plus, Florin Jianu consideră că mediul de afaceri trebuie să joace rolul e mediator în situaţia creată pe plan politic şi să arate că impactul economic se reflectă asupra întregii societăţi. ”Când ai sute de mii de oameni în stradă trebuie să îţi pui un semn de întrebare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO