ZF 24

FMI: Daca inflatia depaseste cu 2 puncte tintele stabilite, trebuie luate masuri

10.06.2009, 21:46 30

Depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit pentru inflatie va necesita aplicarea unor masuri pentru continuarea programului cu FMI, potrivit memorandumului tehnic semnat de autorităţile române cu Fondul.

Tinta indicativa pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2010, FMI a stabilit un nivel central al ratei inflatiei la 2,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Au fost stabilite criterii de performanta si pentru lunile iunie si septembrie 2009, cand rata anuala a inflatiei ar trebui sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Prevederile memorandului de intelegere sunt cele prezentate de Mediafax la inceputul lunii aprilie.

in cazul in care inflatia anuala depaşeşte intervalul amintit, BNR va discuta cu expertii FMI pentru evaluare. Daca preturile de consum variaza cu peste doua puncte procentuale fata de nivelul central, atunci autoritatile vor avea consultari cu Fondul privind masurile care trebuie adoptate, fara de care acordul nu poate continua.

Pentru 2010, FMI a stabilit un nivel central al ratei inflatiei la 2,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, potrivit documentului citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO