ZF 24

Fondatorul Kaspersky: internetul are nevoie de un guvern

Fondatorul Kaspersky: internetul are nevoie de un guvern
22.09.2009, 14:50 46

O reducere semnificativa a criminalitatii informatice nu esteposibila daca administratiile din intreaga lume nu vor agrea saformeze un "guvern" care sa administreze reteaua si dacautilizatorii nu vor fi obligati sa se conecteze la net decat dupace vor intra in posesia unui "pasaport", a declarat EugeneKaspersky, fondatorul producatorului rus de solutii de securitate,la un eveniment organizat de Ziarul Financiar.

"Avem nevoie de legislatie in ce priveste internetul, astfelincat sa evitam atacurile informatice. Poate un Pasaport Online,prin care fiecare utilizator sa se inregistreze si sa tasteze uncod pin. Ar trebui sa existe un sistem de stocare temporara de datecu activitatea utilizatorilor, ca sa se poata investiga. Nu vorbescinsa de invadarea intimitatii... nu se va uita nimeni ce mailuriscrieti, ci doar cine sunteti si de unde va conectati la internet.Si ne mai trebuie o autoritate specializata in Internet, o politiea online-ului", a declarat Kaspersky la seminarul "WWW - World WildWest?". "Internetul este, pur si simplu, o alta utilitate publica,precum electricitatea sau transporturile. Totusi, pentru acesteadin urma, oamenii trebuie sa se identifice. Retelele de utilitatipublice au reguli care trebuie respectate. Pe internet insa nutrebuie sa te autentifici. Anonimatul este cheia, trebui sa-loprim", a adaugat el.

Eugen Kaspersky crede ca cyber-criminalii au trei motiveputernice pentru activitatile ilegale: sunt profitabile, usor decomis si fara riscuri mari.

"Internetul nu este inca sigur. Sunt multi bani pe internet, deaceea atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. De asemenea,sunt usor de facut, din punct de vedere tehnic, mai ales ca nuexista contact fizic cu victima. Diferentele legislative dintretari precum si posibilitatea pastrarii anonimatului si atacarea dinalte state, mult indepartate de locatia victimei, sunt alte motivecare aduc profituri", a spus Kaspersky.

Pentru limitatea acestor atacuri, unele dintre masurile sugeratede fondatorul producatorului rus de solutii de securitate KasperskyLab sunt limitarea serviciilor disponibile pe internet, adoptareaunor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar maiputin flexibile, precum si imbunatatirea pregatirii fortelorpolitienesti.

"Chiar daca va crestere securitatea, mereu vor exista criminaliinformatici profesionisti, dar aparitia unui guvern al internetuluiii va opri pe multi dintre acestia, va opri mesajele spam,continutul ilegal pe site-uri si va impiedica si crima organizatasi atacurile terorismte", a subliniat Kaspersky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO