ZF 24

​Fondul iFond Gold, administrat de Intercapital, a pierdut peste un milion de lei pariind pe proiectul Roşia Montana

​Fondul iFond Gold, administrat de Intercapital, a...
09.09.2013, 19:53 1432

Fondul de investiţii închis iFond Gold (simbol bursier IFG) se numără printre investitorii locali cei mai loviţi de prăbuşirea acţiunilor Gabriel Resources pe bursa canadiană, după eşecul proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montana.

Fondul a fost listat la bursă în decembrie 2010, după ce a atras 4 milioane de lei de la investitori printr-o ofertă publică iniţială (IPO). Încă de la început, fondul a investit circa 35% din active în acţiunile Gabriel Resources, propunându-şi să le oferte investitorilor locali posibilitatea de a profita de demararea proiectului Roşia Montana. În decembrie 2010, când acţiunile Grabriel Resources se tranzacţionau pe bursa din Toronto la 7,95 dolari canadieni, fondul deţinea 58.600 de acţiuni în valoare de 1,5 milioane de lei, potrivit raportului anual pe 2010.

Ulterior, pe măsură ce preţul acţiunilor Gabriel Resources a scăzut, fondul a mai cumpărat, ajungând în decembrie 2012 să deţină 76.100 de acţiuni. Preţul era atunci de 2,36 dolari canadieni, iar deţinerea iFond Gold valora 605.800 de lei.

În prezent, fondul administrat de Intercapital Investment Management deţine circa 93.400 de acţiuni, potrivit raportărilor disponibile pe Bloomberg, însă valoarea acţiunilor a scăzut la doar 200.000 de lei, după ce titlurile gabriel Resources s-au prăbuşit cu 55% pe bursa canadiană, la 0,69 dolari canadieni.

Carnagiu pe bursa canadiană. Acţiunile proprietarului Roşia Montană s-au prăbuşit în deschidere cu 70%. Un fond din România are pierderi mari

iFond Gold a pierdut astfel în circa trei ani peste un milion de lei din pariul pe acţiunile Gabriel Resources.

Asta s-a văzut şi în evoluţia titlurilor IFG pe bursa de la Bucureşti. Luni, titlurile fondului au scăzut cu 7,4%, la un minim de 39,8 lei. Astfel, cine a cumpărat în oferta din noiembrie 2010 la 200 de lei şi a păstrat acţiunile până în prezent a pierdut 80% din suma investită.

Fondul mai deţine acţiuni şi la alte companii din sectorul aurifer, precum Eldorado Gold Corporation, Goldcorp, Yamana Gold, Carpathian Gold, Almos Gold, New Gold şi Barrick Gold, toate acestea fiind listate pe bursa din Canada.

Activele fondului, exceptând participaţia de la Gabriel Resources, erau la finalul lunii august de 950.000 de lei, în timp ce capitalizarea de pe bursă a scăzut sub 800.000 de lei.

Intercapital Invest este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de retail de pe piaţa locală. Firma este controlată de Horia Manda şi John Klipper, care deţin 59% din acţiuni, şi de Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, cu 23% din acţiuni. Firma de brokeraj este condusă de Răzvan Paşol.

 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO