ZF 24

Fonduri UE pentru HR: proiecte depuse de 2,7 mld. euro, aprobari pentru 380 mil. euro, nicio finantare

24.12.2008, 00:00 33

Organizatiile din mediul privat si public au depus in acest an 3.023 de proiecte in valoare totala de 2,68 de miliarde de euro pentru a accesa o parte din banii pe care Uniunea Europeana ii aloca Romaniei pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane. Din totalul celor peste 3.000 de proiecte depuse la Autoritatea de Management, institu]ia din Ministerul Muncii care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane, doar 167 de proiecte au fost selectate pentru a primi finantare, in valoarea de 380 de milioane de euro. Cei ale caror proiecte au fost acceptate pentru a obtine finantare nu au primit deocamdata niciun ban, fondurile urmand sa fie incasate de beneficiari incepand cu anul 2009.

Reprezentantii Autoritatii de Management spun ca numarul proiectelor selectate pentru finantare este redus pentru ca inca nu s-a incheiat procesul de evaluare al proiectelor depuse. "Am reusit sa evaluam doar 745 de proiecte din cele peste 3.000 depuse in acest an, iar in urma evaluarilor 167 de proiecte au castigat finantari. Speram ca in primul trimestru al anului viitor sa avem o situatie clara asupra tuturor beneficiarilor de fonduri europene", spune Cristina Iova, directorul general al Autoritatii de Management.

Cei interesati de dezvoltarea resurselor umane au putut depune proiecte in trei etape, respectiv in perioadele februarie-mai, aprilie – decembrie si iulie – decembrie.

In prima etapa au fost depuse 293 proiecte in vederea obtinerii de finantari in valoare de 500.000 – 5 milioane de euro, din care 132 de proiecte au primit unda verde pentru banii europeni. Valoarea proiectelor depuse a fost de 623 de milioane de euro, in vreme ce valoarea proiectelor acceptate a fost de 368 de milioane de euro.

In urmatoarele etape, cei interesati au depus 2.730 de proiecte, iar din cele evaluate pana acum, doar 35 au fost aprobate pentru a primi o finantare totala de 12 milioane de euro.

In primavara anului viitor, Autoritatea de Management va lansa alte propuneri de proiecte pentru organizatiile interesate de banii europeni pentru resurse umane. “ Deocamdata, nu s-a stabilit suma pe care o vom pune la dispozitie anul viitor, pentru ca se lucreaza inca la proiectele depuse in 2008”, afirma Iova.

Mecanismul fondurilor europene prevede ca beneficiarii sa nu primeasca direct banii in mana, ci acestia trebuie sa investeasca din propriul buzunar, dupa care UE deconteaza sumele investite.

In perioada 2007 – 2013, Romania beneficiaza de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane de peste 4,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO