ZF 24

Fondurile cu investiţii pe bursa americană câştigă şi 27% pe an. Dar şi riscurile sunt pe măsură

Fondurile cu investiţii pe bursa americană câştigă...

Autor: Roxana Pricop

14.10.2014, 13:00 443

Fondurile mutuale cu expunere pe bursa americană au adus cele mai ridicate randamente în ultimele 12 luni, de până la 27% în dolari, peste câştigurile obţinute de acţiunile româneşti, graţie raliului înregistrat de piaţa americană de acţiuni.

Pentru banii investitorilor locali concurează 70 de fonduri mutuale româneşti alături de alte 56 de fonduri mutuale străine administrate de societăţi internaţionale, dar distribuite local prin intermediul reţelelor bancare.

Administratorii străini care îşi vând fondurile pe piaţa locală sunt Pioneer AM, ING AM cu sedii în Luxemburg, alături de Erste Sparinvest şi Raiffeisen Capital Management din Austria. Cei patru administratori sunt membri ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), astfel că activele atrase de pe piaţa locală sunt publice. Alături de aceştia, mai distribuie fonduri pe piaţa locală şi Franklin Templeton Investment şi Alpha Asset Management, care nu sunt afiliaţi la AAF.

Din rândul fondurilor mutuale străine distribuite local, cele mai mari randamente în ultimele 12 luni au fost obţinute de fondurile de acţiuni administrate de Pioneer Asset Management. Mai exact, fondul de acţiuni North American Basic Value a marcat un randament de 26,8% în perioada cuprinsă între 30 septembrie 2013 şi 30 septembrie 2014, potrivit AAF. Principalele investiţii ale fondului sunt acţiunile companiei American Airlines, cele ale companiei petroliere Apache Corporation şi cele ale companiei energetice ConocoPhilips. Pe locul al doilea urmează fondul de acţiuni US Fundamental Growth cu un randament de 26,5%. Fondul investeşte în acţiuni ale giganţilor IT&C Apple, Microsoft Corporation, Google, dar şi în acţiunile Mastercard. Al treilea clasat este US Pioneer Fund cu un randament de 23% în dolari. Acest fond a fost lansat în 1928 şi este printre cele mai longevive fonduri mutuale din lume. Fondul investeşte în acţiunile ale gigantului financiar Wells Fargo, ale Microsoft şi Apple şi în acţiunile grupului de bunuri de larg consum Johnson&Johnson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO