ZF 24

Gabriel Biriş, consultant fiscal: Dacă fiecare îşi plăteşte singur impozitul, fără reţinere la sursă, vom avea o problemă socială

Gabriel Biriş, consultant fiscal: Dacă fiecare îşi...

Autor: Iulian Anghel

20.04.2017, 14:30 7643

Bugetul nu poate fi ţinut cu atâtea tăieri de taxe şi creşteri salariale, având în vedere că avem zece miliarde în plus la salarii, opt miliarde în plus la pensii şi minus zece miliarde la impozitul pe venit, peste cele 24 de miliarde lei care lipsesc de la buget astăzi, spune Gabriel Biriş, consultant fiscal şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

”Deficitul nu este făcut pentru investiţii în România. Din păcate azi mâncăm banii copiilor noştri. Deficitul este făcut din pensii şi din costul excesiv al administrării“.

În plus, potrivit lui Gabriel Biriş, dacă fiecare ar fi să-şi plătească impozitul pe venit în forma propusă acum de guvern, iar el să nu mai fie reţinut la sursă, problema va deveni şi una socială.

“În momentul de faţă avem circa 300.000 de firme care au angajaţi şi care plătesc cele 24 de miliarde de lei (impozitul pe salarii – n.red.). În momentul în care administrezi 300.000 de firme ANAF are nişte costuri. În momentul în care vom avea şapte milioane de gospodări care vor plăti impozitul, costurile vor creşte proporţional. Pe de altă parte apare şi o problemă socială. Din păcate foarte mulţi români trăiesc la limita subzistenţei nu vor pune bani deoparte şi vor cheltui toţi banii care le intră în buzunar. Anul viitor o să vină impozitul pe 12 luni. De unde vor plăti? Se duc la cămătari?“, întreabă Biriş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO