ZF 24

”Gardienii” concurenţei din UE pun frână pe ultima sute de metri la cea mai mare tranzacţie din istoria Germaniei: mega-deal-ul de 66 de miliarde de dolari prin care Bayer preia Monsanto este pus din nou sub microscop de o anchetă a temutei Concurenţe

”Gardienii” concurenţei din UE pun frână pe ultima...

Autor: Ştefan Stan

22.08.2017, 18:25 818

Uniunea Europeană a lansat marţi o anchetă în amănunt legată de achiziţia de 66 de miliarde de dolari a gigantului Monsanto de către Bayer, cea mai mare achiziţie făcută vreodată de o companie germană, care ar crea cea mai mare companie de seminţe şi pesticide din lume, scrie Financial Times.

Tranzacţia este ultima parte dintr-un trio de mega-deal-uri în sectorul agro-chimic anunţate din decembrie 2015, care au atras dezbateri şi critici puternice din partea reglementatorilor, politicienilor şi fermerilor, dar şi a grupurilor de consumatori.  

Margrethe Vestager, comisarul European pe competiţie, a spus că ”seminţele şi pesticidele sunt esenţiale pentru fermieri, şi în final pentru consumatori. Trebuie să ne asigurăm că există o competiţie eficientă, astfel ca fermierii să aibă acces la produsele inovative, la o calitate mai bună şi să poată cumpăra la preţuri competitive”. Ea a adăugat că de asemenea trebuie păstrat mediul prin care companiile pot inova şi investi în produse îmbunătăţite.

Bruxelles-ul a anunţat marţi că este îngrijorat că achiziţia făcută de Bayer va afecta competiţia pe piaţa pesticidelor, legumelor şi a seminţelor de recoltă, dar şi a celor modificate genetic. De asemenea ar putea fi afectate şi investiţiile în tehnologie digitală pentru agricultură, în special în condiţiile consolidărilor recente din industrie.

Achiziţia Bayer a Monsanto, care, alături de fuziunea de 130 de miliarde de dolari a Dow Chemical cu DuPont şi de achiziţia de 44 de miliarde de dolari a companiei elveţiene Syngenta de către ChemChina, ar urma să diminueze piaţa globală de la şase companii majore la numai patru.

Decizia blocului de a investiga mai în amănunt tranzacţia nu este o surpriză. Şeful Bayer, Werner Baumann, a spus analiştilor la sfârşitul lunii iulie că se aşteaptă la o analiză a Uniunii Europene, din cauza naturii complexe şi a mărimii tranzacţiei.

Autorităţile europene pentru competiţie au făcut de asemenea analize în amănunt asupra afacerilor Dow-Dupont şi ChemChina-Syngenta, desfăşurate în două faze de investigaţii, ambele anchete ducând la forţarea companiilor să vândă active semnificative pentru a obţine aprobarea.

Spre exemplu, tranzacţia Dow-Dupont a fost aprobată în martie, după ce compania a acceptat să vândă divizia de cercetare a Dupont, pentru a înlătura temerile că deal-ul va tăia investiţiile în cercetare şi inovaţie pentru chimicale de protective a recoltelor. Bruxelles-ul a dat undă verde tranzacţiei ChemChina-Syngenta, care a fost şi cea mai mare achiziţie chineză de peste granite, în aprilie, după ce compania chineză a fost obligată să vândă părţi din business-ul European pentru a mitiga îngrijorările pe problem de competiţie ale autorităţilor de reglementare din UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO