ZF 24

Gheţea, ARB: Raiffeisen, Piraeus, OTP Bank, Volksbank şi Banca Românească, bănci care au dat credite în franci elveţieni, trebuie să iasă singure din marasmul ăsta

Gheţea, ARB: Raiffeisen, Piraeus, OTP Bank, Volksbank...

Autor: Sorin Pâslaru

15.01.2015, 17:48 4747

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că băncile care au dat credite în franci elveţieni trebuie să se descurce singure.

“La momentul în care băncile din România au acordat aceste credite în franci elveţieni nu au discutat în interiorul ARB dacă este bine nu este bine. Acţionarii i-au dirijat. Tot singure trebuie să iasă din marasmul asta”, a spus Gheţea.

Gheţea a mai spus: “Unele din băncile care au dat credite în franci elveţieni au făcut la un moment dat apel la clienţi să vină să-şi convertească creditele din franci în lei sau în euro, dar nu toţi clienţii au vrut sau unii au vrut şi nu au putut, pentru că li s-a solicitat garanţii suplimentare”.

De ce s-a opus ARB iniţiativelor legislative de conversie a creditelor în franci elveţieni în lei? “Ne-am opus unei astfel de iniţiative ca orice altă asociaţie care s-ar opune când apar propuneri legislative care le lezează interesele. Banca este o societate comercială şi suportă consicinţele diverselor evoluţii din piaţa valutară pozitive sau negative”

O să crească rata creditelor neperformante? “Nu am studiat. E un timp relativ scurt. Pe mine personal la CEC nu mă interesează, la nivelul ARB nu intervenim în politica băncilor. Nu le-am spus noi să dea credite în franci elveţieni. Să nu facem dintr-o problemă a unor bănci o problemă a întregului sistem”.

Trebuia BNR să ceară băncilor comerciale să convertească creditele în franci elveţieni în lei?” Tehnic, BNR acţionează conform statutului. Nu cred că prin statut BNR se poate implica în politica de creditare a băncilor. Sigur că la un moment dat a cerut băncilor să dea credite în valută numai celor care au venituri în valută, dar deja se dăduseră acele credite”, a spus Gheţea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO