ZF 24

Greceanu, directorul FPVS: „Anul 2013 este cel de-al treilea an consecutiv în care volumul total al despăgubirilor plătite pentru vătă­mări corporale sau deces a depăşit volumul de des­pă­gu­biri plătite pentru daunele materiale”

 Sorin Greceanu  directorul general al FPVS

Sorin Greceanu directorul general al FPVS

Autor: Ciprian Botea

14.04.2014, 00:07 417

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), o asociaţie a asigurătorilor locali care despăgubeşte victimele accidentelor de circulaţie cu autori necunoscuţi sau provo­ca­te de autovehicule neasigurate prin poliţe auto obligatorii, a plătit anul trecut despăgubiri de 30,3 milioane de lei (aproape 7 mil. euro), cu aproape un milion de lei peste nivelul din 2012. Circa 90% din bani au fost achitaţi pentru cazuri de vătămări corporale şi deces, iar restul pentru pagube materiale.

„Anul 2013 este cel de-al treilea an consecutiv în care volumul total al despăgubirilor plătite pentru vătă­mări corporale sau deces a depăşit volumul de des­pă­gu­biri plătite pentru daunele materiale. Estimăm că această tendinţă se va menţine şi în anii următori“, a declarat Sorin Greceanu, directorul general al fondului, la un eveniment organizat de UNSAR – asociaţia pro­fesio­nală a asigurătorilor.

Deocamdată nu există date agregate privind volu­mul plăţilor efectuate de asigurători pe parcursul anului trecut pentru vătămări corporale şi deces din accidente de circulaţie. După primele nouă luni fuseseră înre­gistrate însă plăţi în valoare de 251 milioane de lei (57 mil. euro), respectiv 18% din totalul despăgubirilor achitate pe poliţe auto obligatorii (RCA). Dacă pon­derea s-a menţinut şi la finalul anului, aceste despăgubiri s-au apropiat cel mai probabil de nivelul de 350 mil. lei.

Spre comparaţie, în 2008 aceste plăţi erau de circa 30 mil. lei. Volumul plăţilor pentru vătămări corporale şi deces este în continuare foarte mic faţă de cifrele rapor­ta­te pe pieţele mature din Europa de Vest şi chiar prin com­paraţie cu unele pieţe din regiune. Situaţia este cau­zată inclusiv de faptul că păgubiţii au descoperit abia în ultimii ani că o simplă poliţă RCA acoperă mai mult decât daunele materiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO