ZF 24

Grupul elen OTE: Veniturile Romtelecom au crescut cu aproape 8% în trim. 1 pe fondul proiectelor mari IT&C

Grupul elen OTE: Veniturile Romtelecom au crescut cu...

Autor: Adrian Seceleanu

08.05.2014, 10:48 514

Veniturile Romtelecom, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de telefonie fixă, internet şi televiziune, au crescut cu aproape 8% în primul trimestru din acest an la 157 mil. euro pe fondul încasărilor semnificative generate de proiectele mari IT&C administrate de operator, potrivit datelor comunicate de grupul elen OTE, acţionarul majoritar.

Un alt segment de creştere a fost cel al diviziei wholesale, care oferă servicii altor jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, potrivit sursei citate.

Veniturile diviziei wholesale au avansat cu 33% în primul trimestru la 29 mil. euro.

Pe de altă parte, veniturile din serviciile furnizate clienţilor de retail au scăzut “în linie cu tendinţele înregistrate şi în anul 2013, încasările din serviciile de televiziune şi internet compesând  parţial declinul din serviciile de voce fixă”, conform datelor OTE. Veniturile Romtelecom din serviciile TV au avansat cu 7% în trim. 1.

Profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a fost de 38 mil. euro, aproape egal cu cel din anul precedent, iar profitul operaţional înainte de  dobânzi şi taxe (EBIT) a fost de 2,1 mil. euro, în scădere cu 84% faţă de anul precedent.

La finele lunii martie, Romtelecom avea 1,2 milioane de clienţi pentru serviciile de internet prin linii fixe, în creştere cu 5,1%, şi 2,341 mil. linii de telefonie fixă, o scădere de 2,8% faţă de anul precedent. Numărul de clienţi pentru serviciile de televiziune a ajuns la aproape 1,4 milioane, o creştere de 7,3% faţă de anul precedent, conform raportului.

Aceste evoluţii “semnificative” au permis Romtelecom să îşi îmbunătăţească “abilitatea de a-şi apăra baza de clienţi în ciuda competiţiei intense”, conform OTE. Acoperirea reţelei de cablu TV a Romtelecom a continuat să se extindă în mediul urban, mai multe gospodării din mai multe oraşe din ţară având astfel acces la serviciile TV ale companiei.

Cheltuielile operaţionale ale Romtelecom excluzând deprecierea şi amortizarea au crescut cu 16,4% la 128 mil. euro pe fondul costurilor mai mari cu proiectele IT, creşterea traficului de interconectare şi taxa pe stâlpi introdusă în mod neaşteptat de Guvernul Victor Ponta începând cu acest an. Costurile cu personalul au scăzut cu 10,4% faţă de trimestrul precedent în timp ce numărul de angajaţi a scăzut cu 8,8% faţă de anul precedent la 6.685 de persoane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO