Business Internaţional

Polonezii se ridica impotriva bancilor straine care sunt ajutate de propriile state si ataca monedele din Est

Polonezii se ridica impotriva bancilor straine care sunt ajutate de propriile state si ataca monedele din Est

Slawomir Skrzypek, guvernatorul bancii centrale a Poloniei: Tinta noastra ar trebui sa fie reprezentata de implementarea de masuri care sa limiteze accesul la ajutor guvernamental al institutiilor financiare care speculeaza pe pietele din noile state membre ale UE (FOTO: Reuters)

04.03.2009, 17:44 38

Guvernele ar trebui sa refuze sa acorde ajutor bancilor care speculeaza pe pietele emergente pentru ca altfel risca sa destabilizeze si mai mult economiile afectate deja de criza financiara, spune guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, citat de Bloomberg.

"Tinta noastra ar trebui sa fie reprezentata de implementarea de masuri care sa limiteze accesul la ajutor guvernamental al institutiilor financiare care speculeaza pe pietele din noile state membre ale UE", a declarat oficialul polonez prezent la o reuniune la Washington.
Comentariile acestuia vin in conditiile in care extinderea recesiunii economice dinspre zona euro spre estul continentului european a generat o explozie a cererilor de ajutor venite din partea companiilor si a industriilor care se confrunta cu pierderi uriase sau chiar cu falimentul. In acelasi timp, oficialii din Europa Centrala si de Est sunt ingrijorati de deprecierea accentuata a monedelor din regiune de la inceputul anului incoace.
"Cred ca problema ajutorului guvernamental acordat bancilor ar trebui tratata mult mai serios, in special in cadrul UE", spune Skrzypek, precizand ca "furnizarea de lichiditati institutiilor financiare europene trebuie sa fie o actiune mai responsabila."
Cea mai grava criza economica postbelica a lovit puternic economiile emergente din Europa, in conditiile in care investitorii pleaca din regiune pe fondul temerilor legate de nivelul ridicat al datoriei externe, de restrangerea drastica a accesului la credite si de reducerea exporturilor catre tarile dezvoltate afectate la randul lor de recesiune.
Zlotul polonez s-a depreciat cu 30% in fata euro din iulie anul trecut, cand inregistra un nivel record, iar coroana ceha a pierdut 22% din valoare in aceeasi perioada. "In acest moment, perceptiile sunt mult mai importante decat datele reale", a declarat Skrzypek, prezent in capitala americana pentru a se intalni cu oficialii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale. "Polonia si Cehia se afla intr-o pozitie foarte buna", a precizat el.
Bancherii centrali din patru tari din regiune - Cehia, Polonia, Romania si Ungaria - au participat, pe 23 februarie, la o actiune coordonata de intarire a monedelor din regiune. O noua miscare similara a avut loc ieri, cand monedele est-europene s-au apreciat usor in fata euro.
Guvernatorul bancii centrale de la Varsovia spune ca declinul actual al monedei poloneze nu este justificat, in conditiile in care tara beneficiaza de o economie relativ puternica. "Deprecierea zlotului a fost mult mai accentuata decat ar fi trebuit sa fie", spune Skrzypek, care estimeaza ca anul acesta Polonia va fi o insula de crestere economica intr-o mare de recesiune, ceea ce va "schimba radical atitudinea investitorilor" fata de aceasta tara.
Liderii UE reuniti la Bruxelles, saptamana trecuta, au respins apelul Ungariei care solicita 180 mld. euro pentru tarile din partea estica a blocului comunitar, care se confrunta cu efectele tarzii ale crizei financiare initiate pe piata de creditare din SUA.
Ungaria este una dintre tarile est-europene - alaturi de Letonia, Ucraina si Belarus - care au fost nevoite sa solicite ajutor de urgenta din partea Fondului Monetar International (FMI). Aceasta a primit, in noiembrie, un credit in valoare de 20 mld. dolari din partea FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
Dupa un deceniu de crestere economica accelerata, Europa de Est s-ar putea confrunta anul acesta cu prima contractie de la inceputul anilor '90 incoace. Imigrantii, care au sustinut puternic economiile locale in ultimii ani, se intorc din tarile vestice, iar investitorii straini - in cazul in care nu se retrag - isi amana planurile de extindere in regiune.
In acelasi timp, bancile straine, un alt vector de crestere, intampina dificultati in a-si finanta subsidiarele locale, intensificand temerile referitoare la un colaps al pietei creditelor. La sfarsitul trimestrului trei din 2008 valoarea creditelor acordate de bancile straine in Europa Centrala si de Est se ridica la 1.656 mld. $, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.
 
UniCredit: Situatia din Est nu e atat de grava
 
Directorul executiv al UniCredit, Alessandro Profumo, a declarat ca diviziile din Europa de Est ale bancii italiene "au in continuare performante bune", conform Bloomberg. "Situatia pe care o vedem este mai buna decat ceea ce se spune", a declarat Profumo. "Ne sprijinim bancile. Suntem dispusi sa ne implicam in aceasta situatie". Agentia de rating Moody's Investors Service anunta pe 17 februarie ca unele din cele mai mari banci ale Europei s-ar putea confrunta cu o reducere a ratingurilor de credit pentru ca ratele de intrare in imposibilitate de rambursare a creditelor sunt in crestere in Europa de Est, care resimte impactul crizei economice globale. Regiunea a contribuit cu 44% la profitul brut realizat de UniCredit pe primele noua luni ale anului trecut. UniCredit si Intesa fac parte din cele sase banci care au cerut Uniunii Europene sa puna la punct un program de sustinere a tarilor din estul continentului european. Separat, UniCredit cu sediul in Milano nu a decis inca daca va accepta fonduri de sustinere din partea guvernului italian, a declarat directorul executiv al bancii. Pe 25 februarie, ministrul de finante al Italiei a aprobat un plan de a ajuta bancile sa atraga lichiditati si sa-si intareasca rezervele de capital prin vanzarea de obligatiuni catre guvern. Guvernul este pregatit sa cumpere obligatiuni in valoare de pana la 12 miliarde de euro, conform unui oficial al ministerului. Banca rivala Intesa Sanpaolo a anuntat ca va analiza oferta guvernului de achizitionare de obligatiuni, in timp ce Mediobanca a anuntat ca nu este interesata de aceasta. Guvernul a cerut bancilor care vand obligatiunile sa continue creditarea companiilor mici si mijlocii si a familiilor pentru a contribui la protejarea economiei. Economia Italiei s-a contractat cu 1% anul trecut, cel mai ridicat procent din ultimele trei decenii. Actiunile UniCredit au pierdut 48% in acest an. Catalina Apostoiu
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO