ZF 24

Dezvăluire: Guvernul din Dubai controlează cele mai multe restaurante de pe aeroportul Otopeni şi hrăneşte pasagerii Tarom

Dezvăluire: Guvernul din Dubai controlează cele mai...

Autor: Cristina Roşca

31.05.2016, 13:01 3282

Compania dnata Catering, parte a grupului Emirates, a deschis două restaurante sub brandul Left Bank în Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti. Cele două unităţi incorporează trei concepte -  de lounge, restaurant şi bar.

Brandul face parte din portofoliul companiei Emirates Leisure Retail, care deţine astfel de restaurante internaţionale la Dubai, Abu Dhabi, Oman, Melbourne şi de acum la Bucureşti.

Unul dintre restaurantele Left Bank, ce măsoară 150 de metri pătraţi, se află în zona de îmbarcare a Aeroportului Henri Coandă iar al doilea, de 110 mp, se află în noua zonă, extinsă, a terminalului Plecări. „Cele două noi restaurante din Bucureşti sunt gândite pentru a face faţă traficului tot mai mare de pasageri, care a crescut cu aproape 90% din 2010 până în prezent”, spun oficialii companiei. Ei mai spun că cele două unităţi Left Bank Bucureşti vor fi operate de dnata Catering, companie care administrează deja 12 restaurante de acest tip şi care furnizează Aeroportului Internaţional Henri Coandă  servicii de catering la bord.

La nivel global, dnata oferă servicii de catering la bord pentru 63 de aeroporturi din lume. Compania este prezentă în Bucureşti din 2011, unde are peste 500 de anagajaţi.

Pe piaţa locală grupul operează prin firma dnata Catering SA (fosta Alpha Rocas), cu afaceri de 76 mil. lei în 2014 (ultimul pentru care există date publice). În acelaşi an compania a avut o marjă de profit net de 17% şi 587 de salariaţi. Potrivit ultimelor date ZF această companie operează cele mai multe restaurante şi magazine de tip duty free. Mai mult, oferă servicii de catering pentru companii aeriene precum Tarom.

În raportul grupului Emirates apare informaţia potrivit căreia gigantul controlează 64,2% din această compania. Restul sunt deţinute compania aeriană Tarom (30,8%) şi de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (sub 5%).

Grupul Emirates care deţine dnata Catering este unul dintre cele mai importante conglomerate de aviaţie din lume. Pe lângă compania de catering acesta mai deţine şi compania aeriană Emirates, una dintre puţinele din lume cotate la cinci stele. Controlat de guvernul din Dubai, grupul este unul dintre cele mai mari din lume, cu afaceri de 22 mld. euro şi aproape 100.000 de salariaţi. Compania aeriană Emirates nu operează direct curse spre şi de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO