ZF 24

Guvernul italian vinde 5,74% dintre acţiunile deţinute la Enel, pentru 2,2 miliarde de euro

Guvernul italian vinde 5,74% dintre acţiunile deţinute...

Autor: Luiza Chiroiu

26.02.2015, 11:06 202

Ministerul italian de Finanţe oferă 540 de milioane de acţiuni investitorilor instituţionali, iar UniCredit, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs şi Mediobanca intermediază vânzarea acţiunilor guvernului italian, se arată într-un comunicat al ministerului.

Acţiunile sunt scoase la vânzare pentru un preţ cuprins între 4 euro şi preţul la care sunt tranzacţionate titlurile Enel pe bursă, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Titlurile Enel au urcat cu 8,1% în ultimele 12 luni, conferind companiei italiene o valoare de piaţă de 38,1 miliarde de euro.

Guvernul italian deţine o participaţie de 31,24% la Enel.

În noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vânzarea prin ofertă publică a 21,92% din acţiunile deţinute la compania spaniolă Endesa. Grupul italian deţinea o participaţie de 92% la compania Endesa.

În luna februarie, Enel a anunţat că a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reuşit să îşi reducă gradul de îndatorare.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România şi Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte.

În România, unde Enel controlează o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul deţine 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Guvernul de la Roma vrea să vândă mai multe active în acest an, în condiţiile în care Italia are o datorie care se ridică la 2.000 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai îndatorate ţări europene. Astfel, premierul Matteo Renzi vizează obţinerea unei sume echivalente cu 0,7% din produsul intern brut al Italiei în perioada 2015-2017, prin renunţarea la unele participaţii deţinute la diverse companii.

Executivul italian plănuieşte să vândă în acest an 40% dintre acţiunile deţinute la operatorul poştal Poste Italiane şi o participaţie de 49% la controlorul de trafic aerian Enav. Pentru anul viitor, guvernul vizează renunţarea la 40% dintre acţiunile de la compania feroviară de stat Ferrovie dello Stato.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO