ZF 24

Guvernul pregateste restructurarea arbitrului telecom si inlocuirea lui Liviu Nistoran

Guvernul pregateste restructurarea arbitrului telecom si inlocuirea lui Liviu Nistoran
11.03.2009, 12:55 45

Guvernul Romaniei va lua in discutie in sedinta de astazi de la ora 15.00 un proiect care prevede restructurarea, schimbarea numelui si trecerea sub control parlamentar a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, institutie care stabileste regulile si administreaza o piata de peste cinci miliarde de euro, pe care activeaza unele dintre cele mai mari companii din Romania: Orange, Vodafone si Romtelecom.

Initiatorul proiectului este Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). “In urma intalnirilor cu reprezentantii UE – Fabio Colasanti si comisarul Viviane Reding, am avut de indeplinit trei conditii – asigurarea continuitatii conducerii ANC, asigurarea independentei institutiei si garantarea prin semnatura presedintelui a nominalizarilor care se vor face la conducerea ANC”, a declarat pentru ZF Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.

Potrivit acestuia, arbitrul telecom urmeaza sa treaca sub control parlamentar, iar conducerea ANC va fi propusa de primul ministru si desemnata prin decret prezidential.

Sandu a mai precizat ca prim-ministrul Emil Boc a transmis deja o scrisoare prin care garanteaza independenta ANC. “Eu am o singura misiune - sa rezolv infrigement-ul si sa fac ANC-ul functional”, a adaugat Sandu.

Reorganizarea si schimbarea numelui arbitrului telecom a fost pana acum metoda favorita a administratiei de a schimba presedintii insitutiei, care au in mod legal de exercitat un mandat pe o durata de cinci ani de zile.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a fost infiintata pe durata guvernarii PSD, care l-a numit in functia de presedinte pe Ion Smeeianu, fost secretar de stat la Ministerul comunicatiilor condus de Dan Nica.

Smeeianu a fost schimbat din functie in 2005, la scurt timp dupa ce Alianta D.A. (PD-PNL) a castigat alegerile. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit atunci in functie pe Dan Georgescu, ocazie cu care numele institutiei a devenit Autoritatea Nationala pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Guvernul Tariceanu a recidivat si nu l-a lasat nici pe Dan Georgescu sa-si termine mandatul legal de cinci ani de zile, inlocuindu-l din functie cu Liviu Nistoran. Cu aceasta ocazie, ANRCTI si-a schimbat numele in Autoritatea Nationala pentru Comunicatii - metoda utilizata de guvern pentru a evita repunerea in functie de catre justitie a managerilor demisi.

Liviu Nistoran, actualul presedinte al ANC, spune ca este la curent cu intentiile Ministerului Comunicatiilor de a restructura ANC si de a fi inlocuit in functie.

“Eu nu stiu nimic concret, doar am auzit diverse zvonuri care circula pe piata. Asteptam sa vedem daca se adeveresc. Ce pot spune sigur este ca nimeni nu a intrebat la ANC daca schimbarile vor afecta in vreun fel activitatea institutiei, asa cum este normal”, a declarat Nistoran pentru ZF.

Mai multe surse din piata telecom afirmau anterior ca postul lui Liviu Nistoran este vizat de Catalin Marinescu, fostul presedinte al Inspectoratului general pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. ANC a absorbit in 2007 IGCTI, moment in care pe schema noii institutii nu a mai fost prevazut niciun post pentru Marinescu. Fostul sef al IGCTI, despre care se afirma ca ar fi apropiat de PD-L, ar fi fost si in cursa pentru postul de ministru al comunicatiilor, pe care a pierdut-o insa in fata lui Gabriel Sandu (PD-L).

Nistoran a fost membru in Paridul Democrat, si il cunoaste bine pe Emil Boc, el fiind pentru o lunga perioada de timp presedintele organizatiei de tineret a partidului. Insa faptul ca el a parasit PD si a fost numit in functie de Calin Popescu Tariceanu nu au reprezintat in niciun caz argumente pentru mentinerea sa in functie.

ANC emite reglementari pe piata locala de comunicatii si servicii postale, deciziile luate de institutie afectand in mod direct nivelul profitului si al veniturilor pentru companiile de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO