ZF 24

Guvernul vrea să vândă toate acţiunile Romtelecom, preferabil pe bursă

Dan Nica, ministrul comunicaţiilor: Nu excludem opţiunea fuziunii cu Cosmote. Cu ajutorul consultantului vom decide cea mai bună variantă.. Mediafax Foto

Dan Nica, ministrul comunicaţiilor: Nu excludem opţiunea fuziunii cu Cosmote. Cu ajutorul consultantului vom decide cea mai bună variantă.. Mediafax Foto

Autor: Adrian Seceleanu

24.07.2013, 20:45 866

Statul român a luat hotărârea de a îşi vinde întreg pachetul de acţiuni deţinut la Romtelecom - un pachet de 45,9% din titlurile fostului monopol din telefonia fixă -, operaţiune în care guvernul va fi asistat de un consultant specializat, care urmează să fie angajat, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de ieri a Executivului.

„Credem că vânzarea de acţiuni şi ieşirea statului român din acţionariat, având în vedere că investitorul privat deţine majoritatea acţiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. În acest moment, opţiunea noastră principală de privatizare este cea legată de listarea acţiunilor la bursa din Bucureşti. Consultantul selectat ne va ajuta însă să identificăm metoda optimă de finalizare a privatizării Romtelecom, care să permită maximizarea profitului pentru statul român“, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Statul român, grupul elen OTE - acţionarul majoritar, şi gigantul german Deutsche Telekom - acţionarul majoritar al OTE - au agreat şi la jumătatea anului 2011 listarea Romtelecom, însă operaţiunea s-a blocat pe fondul crizei politice de la Bucureşti (demiterea guvernului Ungureanu şi suspendarea preşedintelui).

De această dată, guvernul va duce procesul la bun sfârşit, afirmă ministrul Dan Nica, cel care era ministru al Comunicaţiilor şi în 2003, când OTE a devenit acţionarul majoritar al operatorului de telefonie fixă.

„Este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom, însă, de data aceasta o vom duce la bun sfârşit, într-un mod profesionist şi transparent şi ne vom focaliza pe obţinerea celor mai bune rezultate“, a spus Nica.

Comunicatul transmis de Guvern sugerează că statul român e deschis variantei în care Romtelecom ar fuziona întâi cu compania soră de telefonie mobilă Cosmote, şi abia apoi s-ar lista.

„Atribuţiile consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată, inclusiv juridică,  pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare“, potrivit comunicatului transmis de executiv.

Romtelecom şi Cosmote au împreună afaceri de peste un miliard de euro. Potrivit datelor comunicate de Guvern, Romtelecom a avut anul trecut un profit de 70,1 mil. euro (312 mil. lei) la o cifră de afaceri de 612 mil. euro (2,7 mld. lei).

Aceste rezultate financiare arată că reluarea procesului de privatizare este „oportună“, potrivit Guvernului. „Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei care, iar în anul 2012 a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe (ISD) şi intrări de capital bancar.“

Consultantul pe care îl va selecta ministerul lui Dan Nica poate fi  „o bancă de investiţii sau consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital în vederea finalizării privatizării companiei Romtelecom S.A.“

Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea şi realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcţie de sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

În vederea organizării procesului de selecţie, a evaluării ofertelor consultanţilor şi a selectării consultantului, conform etapelor prevăzute in OG 34/2006, Ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componenţă, atribuţii şi drepturi, mod de  lucru se vor stabili prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului pentru întreaga activitate desfăşurată  vor fi suportate de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în limitele sumele bugetului aprobat cu această destinaţie în cadrul bugetului MSI, la finalizarea procesului de vânzare a acţiunilor Romtelecom S.A., din sumele încasate din vânzarea acestora.
 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO