ZF 24

Hârtia care a aruncat în aer cotaţia francului elveţian şi a electrocutat pieţele financiare din întreaga lume. Cele 303 cuvinte care îi îngroapă pe cei care au credite în franci

Autor: Cristian Hostiuc

15.01.2015, 17:52 13574
Banca Centrală a Elveţiei - Swiss National Bank (SNB) - a electrocutat astăzi pieţele financiare din întreaga lume renunţând să mai apere cursul franc/euro la 1,2, lăsând astfel moneda naţională să fluctueze liber.
 
Instantaneu, francul a câştigat 30% faţă de euro, un nivel fără precedent pe pieţele valutare.
 
Banca centrală a Elveţiei şi-a anunţat decizia de a renunţa la cursul de 1,2 aproape de prânz, printr-un comunicat sec de 303 cuvinte.
 
 
Pieţele financiare nu s-au aşteptatla această decizie şi de aceea lovitura a fost cu atât mai mare.
 
După şocul iniţial, în care cursul a scăzut de la 1,2 franci/euro la 0,98 franci/euro, următoarele ore de tranzacţionare au adus o revenire a cotaţiei la 1,022 franci/euro.
 
La Bucureşti, cursul franc/leu este cotat indirect, automat prin intermediul cotaţiilor leu/euro şi franc/euro. Cursul publicat de BNR la ora 13:00 a inclus şocul iniţial, de aceea cotaţia a urcat de la 3,7 lei/franc miercuri la 4,32 lei/franc joi.
 
Dacă rata franc/euro îşi va reveni, cursul de vineri al BNR-ului va include acest lucru automat.
 
 
Cele mai importante reacţii din România
 
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că băncile care au dat credite în franci elveţieni trebuie să se descurce singure. “La momentul în care băncile din România au acordat aceste credite în franci elveţieni nu au discutat în interiorul ARB dacă este bine nu este bine. Acţionarii i-au dirijat. Tot singure trebuie să iasă din marasmul asta”, a spus Gheţea. Detalii aici.
 
Ponderea creditelor în franci elveţieni este de 4,7% din total, iar aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. “A fost o emoţie de început. Între timp lucrurile s-au liniştit. Aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România”, a declarat Suciu pentru ZF. Detalii aici.
 
Andreea Paul, deputat PNL,  cere audierea BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi de aprecierea francului elveţian. “Parlamentul României şi BNR au datoria de a nu rămâne indiferente faţă de această situaţie şi, mai ales, faţă de pericolele financiare la care sunt expuşi românii îndatoraţi în franci elveţieni. Deja, mulţi dintre ei fac mari eforturi ori sunt în imposibilitatea să-şi achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant”. Detalii aici.
 

Aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă, iar BNR este responsabilă pentru această situaţie, care trebuie remediată printr-un act normativ, consideră avocatului Gheorghe Piperea. “Pentru toată lumea, debitori şi bănci, ar trebui dată o Ordonanţă de Urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu. Această monedă este una toxică, vânzarea acestor credite a fost ca şi cum ai vinde otravă. Cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, BNR ar trebui să răspundă”. Citiţi mai mult aici.

Francul elveţian s-a apreciat cu 30% faţă de euro iar această mişcare fost mai mare decât deprecierea rublei dintr-o singură zi, a spus Matei Păun, managing partner al BAC Investment. Păun a lucrat mai mulţi ani în pieţele emergente în domeniul investiţiilor financiare, inclusiv în Rusia.“Era un risc şi este un risc pe care toţi ni-l asumăm când ne împrumutăm într-o valută de care nu depindem. Creditele în franci ale românilor vor creşte pe măsură”, a spus Păun. Citiţi mai mult aici.

Analistul economic Aurelian Dochia spune că, cel mai probabil, după această volatilitate accentuată a francului elveţian va urma o perioadă de stabilitate în care se va putea vedea în ce măsură aprecierea francului faţă de euro şi lei va afecta familiile din România care au credite în moneda elveţiană. „Această volatilitate nu este de natură să stabilizeze sistemul bancar din România. La noi creditele în franci elveţieni au fost promovate destul de târziu. Alta a fost situaţia de exemplu în Ungaria”, explică Aurelian Dochia. El spune că este greu de prevăzut dacă cei care au credite în franci elveţiei vor plăti în plus 5-10% sau 20-30%. Citiţi mai mult aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO