Companii

Harvard îşi vinde pădurile din România. Universitatea este în mijlocul unui scandal cu achiziţii de păduri la preţuri umflate

Harvard îşi vinde pădurile din România. Universitatea...

Autor: Ioana David

13.02.2014, 20:00 762

Universitatea Harvard, unul dintre cei mai mari proprietari privaţi de păduri din România, a început să vândă din proprietăţile pe care le deţine. Procesul are loc într-o perioadă delicată pentru universitate, în condiţiile în care un reprezentant român al şcolii a fost arestat fiind acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani, după ce ar fi umflat în mod artificial preţurile la care Harvard făcea achiziţiile.

“Tranzacţia (de vânzare – n.red.) face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013, înainte de informaţiile recente din presă. Această tranzacţie nu afectează angajamentul nostru faţă de România, dar din cauza negocierilor care sunt în derulare, nu suntem în măsură să oferim mai multe informaţii”, a răspuns pe mail la întrebările ZF Kevin Galvin, senior director Harvard Public Affairs & Communications.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au acuzat pe Dragoş Lipan Secu că ar fi aranjat cu vânzătorii de păduri să mărească în mod artificial preţurile plătite de Scolopax, firmă a unui fond de investiţii al Harvard, în intervalul 2007 – 2008.

Astfel Dragoş Lipan Secu ar fi luat o mită de la vânzători în valoare de 4,45 milioane de lei, dar ar fi primit şi un sejur în Gran Canaria (Spania) şi un automobile Chrysler Sebring pentru a cumpăra în numele Scolopax păduri la preţuri supraevaluate. Mita ar fi fost primită prin intermediul soţiei sale, Lipan Secu Mariana.

Cei doi sunt în arest pentru 29 de zile fiind acuzaţi de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Scolopax este o firmă înregistrată în prezent în Capitală, care a avut o cifră de afaceri de 11,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro) şi pierderi de 7,9 milioane de lei (1,8 milioane de euro) în 2012.

Acţionarii Scolopax sunt entitatea Phemus Corporation, care are 99,99% din acţiuni şi persoana fizică Ernst Jonas Einar Jakobsson. Phemus Corporation este înregistrată la aceeaşi adresă cu Harvard Managament Company (HMC), companie care administrează fonduri în valoare de 32,7 mld. dolari ale prestigioasei universităţi americane Harvard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO