ZF 24

Hidroelectrica a cheltuit peste 260.000 de euro pe firme de recrutare, dar era să încaseze un tun de 66 mil. euro de la managementul politic

Hidroelectrica a cheltuit peste 260.000 de euro pe firme...

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2013, 20:36 2184

Managerii numiţi politic, atât în consiliul de supraveghere, cât şi în directoratul Hidroelectrica, au fost aproape de a da un tun de circa 66 mil. euro în conturile celui mai ieftin producător de energie din România, în timp ce firma a plătit până acum peste 0,26 mil. euro către firme de recrutare internaţionale pentru a-i aduce manageri privaţi.

De aproape doi ani de zile însă, procesul de a aduce un management profesionist la cel mai important producător de energie din ţară pare un fel de misiune imposibilă, compania fiind în continuare prada intereselor politice. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare, deşi propriul său consilier, omul pe care l-a numit în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, Ioan Mihăilă, umbla cu o mită de 1,4 mil. euro pentru a facilita un contract de 263 mil. euro din care compania ar fi pierdut 290 mil. lei (circa 66 mil. euro). „Mâine (azi - n. red.) vom avea o analiză în Consiliul de Supraveghere pe directorat şi în plus vom analiza toate numirile care au fost făcute de la ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă şi până acum. Trebuie să facem curăţenie. Ceea ce s-a întâmplat la Hidroelectrica acum a fost dovada vie a ingerinţei politice în activitatea acestei companii“, a spus Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

 

Bani daţi degeaba pe headhunteri

La Hidroelectrica, de aproape doi ani de zile, statul susţine că încearcă să aducă manageri privaţi în baza orodonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar până acum doar a reuşit să cheltuiască mai bine de 260.000 de euro din banii companiei fără niciun rezultat.

„Procesul de recrutare este blocat. Listele sunt făcute, dar nimeni nu se uită pe ele“, spun surse din piaţă. Cel mai costisitor dintre toate contractele Hidroelectrica, semnat cu firma de recrutare Egon Zehnder, a avut un preţ de 200.000 de euro fără TVA, iar prin intermediul lui trebuia ales noul CEO al companiei.

Contractul a expirat pe data de 23.04.2012, nu a fost adus un nou CEO iar acum Hidroelectrica este condusă de Mihail Stănculescu. Anterior a mai ocupat în cadrul Hidroelectrica funcţii de consilier, respectiv director investiţii dezvoltare. Potrivit informaţiilor din piaţă, la finalizarea contractului Egon Zehnder a lăsat la Departamentul pentru Energie condus de Constantin Niţă o listă cu aproximativ 10 candidaţi.

Un alt contract fără niciun rezultat plătit de compania de stat a fost cel semnat cu Pedersen & Pedersen Consulting, în valoare de 60.000 de euro fără TVA. Contractul a fost încheiat pe data de 26.02.2013 pentru recrutarea membrilor de conducere pentru filialele Hidroelectrica. Durata contractului a fost de 4 luni, începând cu data de 26.02.2013. Potrivit unor declaraţii recente făcute de reprezentanţii Pedersen, la finalizarea proiectului, Hidroelectrica a rămas cu o bază de candidaţi evaluaţi. În total, pentru poziţiile de management din sucursalele Hidroelectrica au aplicat circa 2.500 de oameni. Finalizarea procesului depinde însă tot de Departamentul pentru Energie.

Un alt contract semnat de Hidroelectrica este cel cu firma de recrutare şi închiriere de muncă temporară Adecco România. Contractul a fost semnat pe data de 04.04.2012 şi are o valabilitate de 24 de luni. Rolul Adecco este acela de a aduce oameni noi în consiliul de administraţie al Hidroelectrica, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

Recent însă, statul a mai angajat o firmă pentru recrutarea membrilor din Consiliul De Supraveghere, Boyden, o companie de executive search cu birouri în 70 de ţări. Boyden va primi aproximativ 10.000 de lei pentru fiecare candidat selectat pentru a face parte din consiliul de administraţie al companiei. Potrivit anunţului de pe site-ul Hidroelectrica, candidaturile pot fi depuse până pe data de 11.11.2013.

 

Un scandal, pe scurt

Decuplarea Hidroelectrica de influenţa politică, principalul factor care de fapt a îngenunchiat compania, pare a fi un lucru imposibil de făcut chiar dacă producătorul de enrgie a plătit cu un an de insolvenţă toate aceste amestecuri în activivitatea sa. Ba mai mult, energia ieftină este la fel de atractivă pentru grupurile de interse care nu au dispărut din jurul companiei. Mâine Hidroelectrica ar fi trebuit să vândă energie în valoare de 263 de milioane de euro către o companie relativ necunoscută, Energon Power&Gas, condusă de un om de afaceri la fel de misterios din Cluj, Rareţ Criste. La mijlocul acestei afaceri, care ar fi putut redeschide dosarul Ñbăieţilor deţtepţi“ la producătorul de energie, este o mită de 1,4 milioane de euro, un membru al directoratului Hidroelectrica, Eugen Brădean, şi unul din Consiliul de Supraveghere, Ioan Mihăilă, ambii arestaţi, dar şi un denunţător, Remus Vulpescu.

Potrivit informaţiilor din presă, Ioan Mihăilă este un apropiat al lui Constantin Niţă. Totodată, Mihăilă a avut legături cu Bankoop. După falimentul băncii, Mihăilă a fost cautat de autorităţi pentru explicaţii. Mihăilă a fost ţi primul director al Bursei de Valori Bucureţti.Mihăilă a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la finalul lunii mai şi a fost până la finalul săpătămânii trecute consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Brădean împreună cu Mihăilă trebuia să intervină în favoarea firmei Energon, oferind o mită de 1,4 milioane de euro către un alt membru al Consiliului de Supraveghere, Remus Vulpescu, pentru a-i convinge pe ceilalţi mebri să voteze semnarea acestui contract. Vulpescu i-a denunţat pe cei doi, Brădean şi Mihăilă fiind în prezent arestaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO