ZF 24

Ikea va retrage 29 de milioane de piese de mobilier

Ikea va retrage 29 de milioane de piese de mobilier

Autor: Lorena Cornea

29.06.2016, 15:57 5723

Ikea, cel mai mare comerciant de mobilă din lume, va retrage 29 de milioane de comode şi dulapuri vândute în Statele Unite ale Americii după ce şase copii au murit din cauza pieselor de mobilier care s-au răsturnat peste ei, a scris Bloomberg.

Atât modelul MALM cât şi alte modele de comode pot fi foarte periculoase, iar cumpărătorii au fost îndrumaţi să îşi fixeze cât mai repede mobilierul de perete şi să-i asigure stabilitate sau să-l înapoieze.

Retragerea produselor, una dintre cele mai mari din Statele Unite din toate timpurile, a fost urgentată de accidente din ce în ce mai dese, primele datând chiar din 1989, Compania suedeză este deţinută şi controlată de al zecelea cel mai bogat om din lume, Ingvar Kamprad, cu o avere de 3.3 miliarde de dolari pe 2015, potrivit indexului de miliardari al Bloomberg.

Ikea acordă despăgubiri parţiale sau chiar totale, în funcţie de data achiziţionării produselor. De asemenea, suedezii vor oferi seturi gratuite de fixare a pieselor de mobilier, a scris Bloomberg.

Au fost raportate 82 de incidente în total, conform datelor puse la dispoziţie de Comisia Pentru Protecţia Consumatorului din Statele Unite. În anul 1989, o fetiţă de un an şi opt luni a murit când peste ea a căzut fatal o comodă cu patru sertare. Cea mai recentă tragedie s-a întâmplat în februarie, când un copil de un an şi zece luni a fost omorât pe loc de un dulap MALM cu 6 sertare care s-a răsturnat peste el.

Linia MALM este una dintre cele mai bine-vândute, mai ales pentru preţurile accesibile, dar retragerea va fi una foarte costisitoare pentru companie, despăgubind şi cumpărători care au achiziţionat produsele în anul 2002.

“Ikea ne-a făcut o promisiune importantă. Va vinde doar dulapuri care sunt de ultimă generaţie în ceea ce priveşte standardele de stabilitate pentru mobilier”, a spus preşedintele Comisiei Pentru Protecţia Consumatorului, Elliot Kaye. “Companiile care nu îndeplinesc aceste condiţii ar face bine să urmărească îndeaproape această retragere şi să fie conştiente că vom inspecta şi alte firme în acest sens, pentru a evita astfel de riscuri.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO