ZF 24

Impactul în economie al insolvenţelor rămâne la un nivel ridicat: deşi numărul lor a scăzut cu 50%, ele afectează 82.000 de angajaţi, la acelaşi nivel cu 2014

Impactul în economie al insolvenţelor rămâne la un...

Autor: Mădălina Panaete

08.02.2016, 18:30 253
Numărul de angajaţi din companiile intrate în insolvenţă a rămas anul trecut re­lativ stabil, în jurul a 82.000 de oameni, deşi numărul de firme intrate în procedura de reorganizare judiciară s-a redus la jumătate.
 
Astfel, impactul în economie al fenomenului care a afectat din 2008 şi până în prezent mai mult de 120.000 de firme persistă deşi statisticile indică o reducere a numă­rului de firme insol­vente, arată o analiză a ZF pe baza datelor Coface. În plus, datoriile firmelor in­trate în insolvenţă depăşesc activele fixe ale aces­tora, un feno­men tot mai îngrijorător având în vedere că multe dintre ele ajung în faliment pentru că nu au cu ce să-şi acopere creanţele.
 
„Deşi numărul insolvenţelor nou deschise în economie în anul 2015 este de două ori mai mic decât cel înregistrat în anul anterior, impactul financiar (datoriile totale ale companiilor insolvente care sunt nea­coperite de activele fixe) şi impactul so­cial (numărul locurilor de muncă pierdute) este în creştere”, spune Iancu Guda, services director în cadrul Coface România, com­panie care oferă asigurări de credit, servicii de evaluare a companiilor, dar şi de management al creanţelor comerciale.
 
Şi pierderile companiilor intrate în insolvenţă se adâncesc. Astfel, de la o pierdere /companie de 1,3 milioane de lei în 2014, anul trecut s-a ajuns la un minus de 2,7 mili­oane de lei, adică dublare într-un interval de doar un an, conform datelor Coface.
 
În plus, se observă la nivelul economiei tot mai multe firme mari intră în reorganizare, în condiţiile în care piaţa „s-a curăţat” de firmele mici şi mijlocii cu probleme.
 
 
Construcţiile, unul dintre cele mai afectate de criză, a înregistrat la rândul lui o scădere a numărului de insolvenţe, însă tot mai multe firme mari din domeniu „pică” în reorganizare.
 
Iancu Guda explica recent că, pe fondul restricţiilor de finanţare care au finanţat în ultimii ani, companiile mari au jucat un rol din ce în ce mai mare de „bănci comerciale“ pentru IMM-uri, lucru care în timp s-a transformat într-o piedică pentru jucătorii mari.
 
Cea mai mare firmă intrată în insolvenţă anul trecut şi mai apoi în faliment este compania de asigurări Astra Asigurări, însă insolvenţe importante au fost în retail şi producţia de carne. Companii precum Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SRL), care până în vara anului trecut opera reţeaua de electro-IT Domo, retailerul de bricolaj Ambient, reţeaua de magazine Succes sau producătorul de carne Doly-Com sunt doar câteva din cele mai mari businessuri româneşti care au intrat anul trecut în procedura de reorganizare judiciară.
 
Cele mai mari companii intrate în insolvenţă în 2015 au împreună afaceri de aproape 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Clasamentul celor mai mari firme care au intrat anul trecut în insolvenţă este dominat de firme cu acţionariat majoritar românesc, circa 70% din cele mai mari 20 de insolvenţe având în spate un antreprenor local.
 
În total anul trecut 577 de companii cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro au intrat în insolvenţă, iar două dintre acestea, Ambient Sibiu şi Domo Retail, aveau o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, arată datele Coface.
 
Deşi anul acesta s-a observat o scădere a numărului de insolvenţe, România continuă să fie „campioană“ la acest indicator în regiune. Raportat la 1.000 de firme active, România are 45 de insolvenţe, de patru ori mai mult decât media din regiune. Comparativ, Ungaria are 29 de insolvenţe la 1.000 de firme active, Croaţia 11, iar Polonia 0,5.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO