ZF Agrobusiness

Impactul producţiei record: Preţul grâului românesc coboară la minimul ultimilor patru ani. Recolta nu va aduce mai mulţi bani în economie

23 iul 2014 Autor: Gabriel Razi

Preţul grâului a scăzut brusc cu 10%, de la 164 euro/tonă la 147 euro/tonă, într-un interval de nu­mai o săptă­mână, astfel că pro­ducţia de grâu nu va aduce mai mulţi bani în economie deşi creşterea de volum este de cel puţin 2,7% faţă de anul trecut.

Scăderea de preţ din iulie este a doua cea mai mare din această perioadă în ul­­timii patru ani. Reducerea preţului grâu­lui pe piaţa cu livrare fizică din Ro­mânia are o tendinţă similară cu cotaţia de pe bursa de la Paris, aflată de asemenea la minimul ultimilor patru ani.

„Am estimat înainte de recoltă aceas­tă situaţie, am riscat şi am semnat con­­tracte înainte de recoltare la 160 euro/tonă. Am vândut 20.000 de tone de grâu şi am mai păstrat 10.000 de tone“, spune Ştefan Po­­­ienaru, proprietarul Agrofam Holding, una dintre cele mai mari ferme din sudul ţării.

Cantităţile mari vândute şi transportate într-un interval foarte scurt de timp au scos la iveală probleme majore de infra­-structură şi logistică, astfel că sute de camioane rămân „campate“ pe şosele în aş­teptarea de a descărca marfa în portul Con­stanţa. Pre­siunea pe logistică este şi mai mare cu cât prin Constanţa vor fi exportate şi grâne din alte ţări riverane Dunării, dar şi pentru că marfa are un grad mare de umi­ditate şi va trece şi prin uscătoare.

România va avea o recoltă de circa 7,6 milioane de tone de grâu, în creştere cu 2,7% faţă de cea de anul trecut, ceea ce în­sea­mnă un record al ultimului deceniu, arată prognoza dată publici­tăţii în urmă cu două zile de Comisia Europeană.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre producţia de grâu a Rusiei şi a Ucrainiei şi impactul asupra pieţei europene 

- efectul umidităţii asupra recoltei: plusuri şi minusuri; impactul asupra calităţii grăului din acest an; situaţia din alte state europene 

- declaraţia lui Gheorghe Ţuţuianu, proprietarul fermei de 4.000 de hectare Lux Com din Călăraşi, despre contractele derulate în acest an 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2014

 
Cuvinte cheie:
productie
, agricultura
, grau
, recolta
, cereale
, logistica
, marfuri
, pret
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide