ZF 24

Imperiul Polisano se clatină: farmaciile au trecut la acţionarii Sensiblu, iar distribuitorul este la un pas de insolvenţă

Grupul Polisano a primit avizul Consiliului Con­curenţei pentru a ceda 78 de farmacii din lanţul propriu

Grupul Polisano a primit avizul Consiliului Con­curenţei pentru a ceda 78 de farmacii din lanţul propriu

Autor: Georgiana Mihalache

28.09.2016, 17:36 2474
Grupul Polisano din Sibiu, o afacere construită în urmă cu 23 de ani de medicul Ilie Vonica şi care a devenit unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de servicii medicale private, a primit avizul Consiliului Con­curenţei pentru a ceda 78 de farmacii din lanţul propriu către acţionarii reţelei de farmacii Sensiblu. Aceasta este prima mutare notabilă în businessul construit de Vonica şi are loc la doi ani de la moartea antre­prenorului din Sibiu.
 
Grupul din Sibiu cedează astfel teren pe pieţele pe care le-a ocupat în trecut, iar Remus Borza, actualul preşedinte al Polisano, spunea recent că ia în calcul inclusiv varianta intrării în insolvenţă a companiei de distribuţie Polisano SA, cea mai mare din grup. Afacerile din retailul şi distribuţia de medicamente sunt legate, fiind un model de business folosit de mulţi antreprenori din farma (Anca Vlad, Ovidiu Buluc sau grupul A&D Pharma).
 
Un alt business din grupul sibian este Clinica Polisano, al şaselea jucător din piaţa de servicii medicale private cu venituri de 82 de milioane de lei anul trecut, în creştere cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Sectorul pe care activează Polisano este dominat de liderul MedLife, care a avut anul trecut afaceri de 450 de milioane de lei, pe locul al doilea plasându-se reţeaua Regina Maria, cu venituri de 290 de milioane de lei în 2015. Clasamentul este completat de Medicover, cu afaceri de 252 de milioane de lei în 2015, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.
 
Grupul mai are şi un spital privat în Sibiu, dar şi o fabrică de medicamente folosite în tratamentul cancerului, un proiect pornit printr-o investiţie de 53 de milioane de lei.
 
Valoarea tranzacţiei prin care Sensiblu a preluat 78 de farmacii Reţeta de la Sibpharmamed, membră a grupului Polisano, nu a fost făcută publică.  Sensiblu a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 1,2 miliarde de lei, la aproximativ acelaşi nivel cu cel de anul anterior şi cu un profit net de 31 de milioane de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO