ZF 24

În ciuda promisiunilor guvernului că nu vor scădea salariile, trei sferturi dintre angajaţii români se aşteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018, după trecerea CAS şi CASS în sarcina lor

În ciuda promisiunilor guvernului că nu vor scădea...

Autor: Roxana Rosu

24.10.2017, 14:41 636

Trecerea contribuţiilor CAS şi CASS în sarcina angajaţilor de la 1 ianuarie 2018 îi face pe angajaţii români să se aştepte la o scădere a salariilor lor nete începând cu acea dată, majoritatea fiind de părere că nu vor fi ajutaţi de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea estimată de 14% a salariului net, potrivit unui sondaj realizat de undelucram.ro.

Astfel, întrebaţi dacă se aşteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în aşa fel încât salariul net să nu fie afectat, 76% dintre participanţii la sondaj au răspuns negativ. În general, bărbaţii sunt mai optimişti în această privinţă (68% dintre ei nu se aşteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%).

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi cred că măsurile anunţate de guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor.Incertitudinea legată de legislaţia în domeniu se manifestă şi în speranţa pe care respondenţii o au legată de evoluţia pozitivă a salariului lor în perioada următoare.

Dacă fac abstracţie de trecerea contribuţiilor în sarcina lor, 59% dintre angajaţii chestionaţi au răspuns că aşteaptă o creştere minoră a salariului, cuprinsă între 0% şi 5%, iar 14% mizează pe o majorare de 16-25 procente. Un procent de 7,7% dintre participanţii la sondaj consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11-15%, în  timp ce 19% se aşteaptă la o creştere salarială cuprinsă între 6 şi 10 procente.

În privinţa creşterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbaţi au aşteptări la acest nivel.

Undelucram.ro a dezvoltat un widget prin care salariaţii îşi pot calcula salariul potenţial de la 1 ianuarie 2018, în baza mai multor scenarii bazate pe propunerile legislative. Sondajul a fost efectuat în mediul online în  perioada 1-20 octombrie 2017. La sondaj au participat 735 de respondenţi cu vârste cuprinse intre 24 şi 45 de ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO