ZF 24

În fiecare zi au intrat în insolvenţă 74 de companii

În fiecare zi au intrat în insolvenţă 74 de companii

Autor: Cristi Moga

25.03.2014, 00:05 131
În primele două luni ale acestui an au intrat în insolvenţă 4.395 de firme (74 de firme pe zi), în scădere cu 6,2% faţă de pe­rioada similară a anului precedent, potrivit statisticilor reali­zate de Registrul Comerţului, după ce 2013 a fost un an record, cu aproape 30.000 de societăţi intrate în incapacitate de plată.

Firmele care operează restaurante şi hoteluri au înre­gistrat o scădere de aproape 50% a numărului de insol­venţe în perioada analizată, de la 295 de societăţi în primele două luni din 2013 la 151 de firme în debutul acestui an, în timp ce dealerii şi service-urile auto au avut un început de an mult mai greu, cu o creştere de 448% a numărului de insolvenţe, de la 27 la 148, mai reiese din datele de la Registrul Co­merţului.

Cele mai multe insolvenţe au fost consemnate şi la începutul acestui an în rândul fir­melor care activează în co­merţ, dar tendinţa este de scădere şi în acest sector. Astfel, în ianuarie şi februarie au fost consemnate cu 1,5% mai puţine insolvenţe în comerţ, în condiţiile în care consumul dă uşoare semne de revenire.

Al doilea „sector vedetă“ la capitolul insolvenţă au fost în ultimii ani construcţiile, dar şi în acest sector pri­me­le două luni din an au adus mai puţine dosare noi, scă­de­rea fiind de 11,7%, până la 477 de firme intrate în insolvenţă.

Indică aceste statistici că procesul de „curăţare“ a mediului de afaceri românesc se apropie de final sau sunt mai puţin relevante datele din primele două luni ale anului pentru această piaţă?

Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii, cu aproape 150.000 de angajaţi, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Faţă de 2012, numărul insolvenţelor a crescut cu 10%, iar faţă de 2008 este dublu. Cifra de afaceri totală a celor aproape 30.000 de companii care au îngroşat anul trecut cercul „insolvenţilor“ depăşeşte 8 mld. euro, respectiv 3% din businessul total al firmelor din România.

Ziarul Financiar va organiza joi o conferinţă cu tema „Restructurarea – o măsură de însănătoşire a companiilor“ în care va dezbate alături de bancheri, investitori şi specialişti în insolvenţă tendinţele din acest sector în care marile companii au început să evite reorganizarea judiciară în favoarea restructurării în afara instanţei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO