ZF 24

În goana după studenţi, şcolile de afaceri oferă burse de mii de euro în încercarea de a atrage mai mulţi manageri la clasă

În goana după studenţi, şcolile de afaceri oferă...

Autor: Corina Mirea

29.09.2013, 18:42 239

O mare parte din şcolile de afaceri de pe plan local au început în această perioadă înscrierile la programele de MBA şi EMBA, programe pentru care oferă burse în valoare chiar şi de câteva mii de euro, în încercarea de a atrage mai mulţi studenţi. Anual, între 200 şi 300 de manageri locali se înscriu la cursurile unui program de MBA oferit pe piaţa locală.

Puţini însă dintre managerii români care vor să urce pe scara ierarhică a organizaţiei, să schimbe locul actual de muncă sau care vor un salariu mai mare au posibilitatea de a-şi plăti un program de MBA sau EMBA din veniturile proprii.

Pentru managerii pentru care finanţarea din partea companiei sau creditele nu reprezintă o variantă viabilă, bursele sunt singurele surse care le pot asigura acestora admiterea într-un program de educaţie managerială.

Sumele suportate de organizatorii programelor variază între 800 şi 15.000 de euro, în funcţie de costul total al acestora, iar bursele se acordă numai anumitor categorii de candidaţi.

Spre exemplu, la înscrierea la cel mai scump program de educaţie pentru manageri din România (EMBA-ul oferit de  WU Executive Academy, care are un cost de 35.000 de euro pentru 14 luni de studiu), studenţii pot beneficia de o bursă de până la 15.000 de euro, însă numai pe baza unui concurs şi dacă aceştia au o experienţă managerială minimă de cinci ani, dacă au absolvit liceul şi dacă au un nivel ridicat de competenţe de limba engleză.

Pe de altă parte, Maastricht School of Management, în parteneriat cu Pilkington Raţiu Business School (actorii celei mai noi fuziuni de pe piaţa programelor de educaţie pentru manageri) care oferă pe plan local un EMBA cu un cost de 18.900 de euro pentru doi ani de studiu, acordă şase tipuri de burse, a căror valoare variază între 1.000 şi 15.000 de euro, în funcţie de diferite criterii de selecţie.

Şcoala oferă un număr nelimitat de burse, în valoare maximă de 4.000 de euro pentru candidaţii „high achievers“ (care au avut realizări personale şi profesionale importante), în valoare maximă de 3.000 de euro pentru cei cu rezultate academice foarte bune sau cu un scor la examenul GMAT de peste 700 de puncte, pentru cei care locuiesc şi lucrează la mai mult de 100 de kilometri de Bucureşti, burse de maximum 2.000 de euro pentru antreprenori, de maximum 3.000 de euro pentru diversitate (cetăţeni care nu sunt români, care fac parte dintr-un grup  minoritar sau care au un background profesional special) şi pentru absolvenţii de ACCA sau care sunt membri ai Camerei de Comerţ Româno-Olandeze.

Toate aceste burse pot fi cumulate de candidaţi în limita a 5.000 de euro. În plus, pentru programul oferit de cele două şcoli se acordă şi două burse în valoare de până la 15.000 de euro pentru candidaţii care lucrează în organizaţii non-profit sau care s-au implicat în proiecte sociale cu impact în comunităţile de care aparţin (dar care au avut vizibilitate la nivel naţional). Fondul total pentru bursele acordate de Maastricht School of Management, în parteneriat cu Pilkington Raţiu Business School depăşeşte 50.000 de euro pe an, potrivit lui Sergiu Neguţ, decan asociat al programului.

Printre şcolile de business prezente în România care mai acordă burse de studiu se mai numără şi Intercollege Institute of Business Studies din România, în parteneriat cu City University of Seattle (CityU of Seattle din SUA).

Aceasta oferă începând cu luna mai a acestui an burse în valoare de 800 de euro studenţilor, costul total al programului fiind de 8.370 de euro pentru 18 luni de studiu.

Şi pentru noul program de Executive MBA (lansat pe piaţă în luna septembrie a acestui an)  oferit pe plan local de Universitatea Arcadia împreună cu Universitatea Danubius din Galaţi candidaţii beneficiază de burse în valoare de până la 3.000 de euro, costul programului fiind de 18.000 de euro pentru un an de studiu.

Pe lângă bursele parţiale acordate de şcoli, managerii care se înscriu la programele de MBA/EMBA mai beneficiază şi de reduceri fie pentru plata integrală de la început a studiilor, pentru înscrierea din timp la program sau pentru cei care achită mai mult de o „tranşă“ imediat după înscriere.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO