ZF 24

În mai 2014 vor putea fi depuse primele cereri de proiecte la fondurile UE pentru agricultură pentru 2014-2020, de 19 mld. euro.

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Gabriel Razi, Andrei Cîrchelan

16.04.2014, 00:08 2283

Agricultura şi-a atins plafonul de creştere extensivă şi în următorii şapte ani urmează să direcţioneze cele 8 mi­liarde de euro din banii europeni pentru proiecte către sisteme de producţie intensivă şi în procesare pentru a reduce dependenţa de materiile prime şi pentru a face faţă competiţiei de la rafturi cu mărfurile din import.  Aceasta a fost principala concluzie a con­ferinţei ZF Agribusiness „Agricul­tura, în block-start pentru cursa de 8 miliarde de euro a fondurilor UE“. La cele 8 miliarde de euro încă 11 miliarde de euro plăţi directe pentru perioada 2014-2020, deci în total vor intra în agricultură în perioada următoare circa 19 miliarde de euro.

„Va exista un principiu pentru toate măsurile de finanţare pe fonduri europene: integrarea producţiei. Cine are producţie vegetală, în loc să exporte, îl stimuăm să dezvolte şi o exploataţie zootehnică, la fel şi pe partea de procesare“, a spus ieri Daniel Constantin, ministrul agriculturii, în deschiderea evenimentului.

El a anunţat că miza se mută de la creşterea în valoare a subvenţiilor şi dimensiunea pachetelor financiare acordate de UE către direcţionarea fondurilor către segmentele de piaţă aflate în suferinţă şi care sunt sub riscul de a fi lovite de valuri de export dinspre alte economii din regiune.

Ministrul a dat ca exemplu piaţa laptelui, despre care a spus că există riscul ca importurile să crească de anul viitor odată cu liberalizarea pieţei europene. În consecinşă, şeful de la agricultură a spus că a fost schimbat sistemul de subvenţionare din piaţa bovinelor astfel că fermierii cu vaci de lapte vor avea pachete de beneficii suplimentare.

„Plata este de 453 lei/cap de animal, dar cei care produc lapte pot primi între 730 şi 1.300 de lei suplimentari. Este un ajutor menit să crească producţia“, a spus Constantin la evenimentul organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Carrefour, Azomureş, PwC, TotalSoft, casa de avocatură Schoenherr, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN, CEC şi Opel.

 

Concluzii ale conferinţei

  • Pe 20 mai Ministerul Agriculturii va deschide prima linie de finanţare pentru proiectele pe fonduri UE.

  • Din 2015 fermierii cu până la 65 de hectare vor primi până la 45 de euro/hectar în plus faţă de subvenţia de 170 euro/hectar.

  • România va avea un subprogram de fonduri UE pentru investiţii în livezi.

  • Tinerii care intră în agricultură vor primi o primă de instalare de 50.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO