ZF 24

În România, sunt cu 45% mai multe femei absolvente de facultate decât bărbaţii. Dar de ce îşi găsesc femeile mai greu un loc de muncă?

În România, sunt cu 45% mai multe femei absolvente de...

Autor: Mihaela Pascari

31.12.2015, 14:00 1416

În România sunt cu 45 % mai multe femei decât bărbaţi care termină o facultate, dar cu toate acestea rata angajării este  mai mare în rândul bărbaţilor, conform unui studiu realizat de către firma de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România şi Professional Women Network (PWN) România.

În opinia Soranei Baciu, preşedinte a Professional Women Network Romania, există mai multe femei absolvente de studii superioare datorită, pe de o parte, faptului că sunt mai multe femei decât bărbaţi în România, având în vedere că, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2014, raportul era de 95,5 persoane de sex masculin la 100 persoane de sex feminin.

“Pe de altă parte, femeile întâmpină mai multe bariere la intrarea în forţa de muncă şi cred că o diplomă de facultate creşte şansele de găsire a unui loc de muncă”, a spus Sorana Baciu, care este în prezent şi secretar de stat la Ministerul Economiei.

În 2014, femeile reprezentau doar 14% în boardurile companiilor listate la Bursa de Valori din Bucureşti, în timp ce media la nivel european este de 20%. România a înregistrat cea mai mare scădere din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în consiliile de administraţie şi de supraveghere ale companiilor listate, astfel că, dintr-un total de 388 de membri din boardurile firmelor listate la Bursa de Valori din Bucureşti, doar 55 (adică 14% din total) erau femei. În 2011, ponderea femeilor în aceste structuri era de 19%, arată studiul Delotte& PWN România.

“În ceea ce priveste rata mai mare de angajare a bărbaţilor decât cea a femeilor, cred că se datorează mai multor factori concurenţi. În primul rând, femeile îşi întemeiează mai repede o familie, a cărei responsabilitate o preiau, de cele mai multe ori, integral. Alte motive pot fi: lipsa sistemelor de suport instituţionale (de îngrijire a copiilor, program de lucru flexibil sau part-time etc.), discriminarea datorată prejudecăţilor privind capabilităţile şi disponibilitatea femeilor sau faptul că femeile tind să aibă mai puţină încredere în ele însele  şi să se evalueze mult mai exigent decât bărbaţii”, a mai spus Sorana Baciu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO