ZF 24

Încă o decizie controversată la SIF Banat-Crişana: CA-ul a hotărât singur reducerea capitalului. Avocaţii spun că ar fi ilegal. Decizia este acum la ASF

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF 1

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF 1

Autor: Roxana Pricop

07.10.2013, 00:08 576

În seara de joi 3 octombrie, SIF Banat-Crişana a luat întreaga piaţă prin surprindere anunţând sec pe bursă printr-un raport curent de cinci rânduri că „în baza prevederilor articolului 6 alin. 8 din statut, consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana a hotârât reducerea capitalului social al societăţii. Detalii privind această operaţiune vor fi făcute publice printr-un raport curent, ulterior avizării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară“.

Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana este condus de Dragoş Bîlteanu şi a devenit astfel primul CA din istoria SIF-urilor care a decis de unul singur reducerea capitalului social, fără a-şi mai consulta acţionarii. Conducerea SIF Banat-Crişana invocă articolul 6 alin. 8 din statutul SIF-ului care i-ar permite să ia o astfel de decizie fără a convoca acţionarii în adunare generală extraordinară (AGEA). Articolul 6 alin. 8 din statut spune că „Adunarea generală extraordinară a acţionarilor a delegat consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale pentru: a) majorarea capitalului social; b) schimbarea obiectului societăţii; c) reducerea capitalului social sau reîntregirea sa prin emisiune de noi acţiuni (...)“.

Conducerea SIF 1 îşi justifică decizia printr-un articol din actul constitutiv al SIF-ului care însă încalcă prevederile articolului nr. 114 din Legea societăţilor comerciale 31/1990, care nu dă voie AGEA să delege către CA reducerea capitalului social. Totuşi actul constitutiv al SIF-ului a fost avizat de fosta CNVM care nu a obiectat împotriva faptului că această delegare ar încălca prevederile legii societăţilor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO