Comisioane bizare născute de goana după venituri

Încasările în cont costă şi 20 de lei, iar simpla interogare a soldului la bancomat până la 2 lei

3 nov 2014 Autor: Liviu Popescu

Băncile percep comisioane între 0,5 lei şi 20 de lei pentru sumele încasate în cont de clienţi, o situaţie bizară în condiţiile şi plătitorul este taxat pentru tranzacţia respectivă, iar banca acceptatoare a plăţii nu are niciun cost direct cu această operaţiuni. Pentru simpla afişare pe ecranul bancomatului a soldului contului curent, clienţii plătesc şi 2,2 lei, potrivit datelor de pe site-urile băncilor.
 
Acestea sunt doar două dintre comisioanele bizare introduse de tot mai multe bănci în ultimii ani în încercarea de a obţine venituri care să compenseze încasările mai mici din dobânzi ca urmare a activităţii slabe de creditare.
 
Băncile au ajuns să taxeze şi încasările din conturi ale unor clienţi poprii, nu doar cele provenind din conturi deschise la alte bănci. Comisioanele percepute clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţi iniţiate dintr-un cont deschis la aceeaşi bancă) sunt taxate cu până la 8 lei în funcţie de valorea viramentului. În cazul încasărilor dintr-un cont deschis la altă bancă, comisionul poate să ajungă şi la 20 de lei, în cazul sumelor mai mari de 50.000 de lei.
 
Cel mai mare comision intrabancar este perceput de Banca Transilvania şi ajunge până la 8 lei în cazul viramentelor mari. Cel mai mic comision este perceput de banca de stat CEC Bank – 0,5 lei, dar numai pentru încasări de valoare mică.Veneto Banca, sucursala băncii italiene cu acelaşi nume, are cel mai mare comision interbancar, care ajunge la 20 de lei în cazul tranzacţiilor mari.
 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.11.2014

 
Cuvinte cheie:
cont
, incasari
, bancomat
, costuri
, banci
, clienti
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide