ZF 24

Încrucişarea SIF-urilor creează un conglomerat de 1,2 miliarde de euro

Foto OCtav Ganea

Foto OCtav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

14.04.2014, 00:07 1122

SIF-urile nu au pierdut nicio clipă după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a ridicat interdicţia de a se cumpăra între ele şi în doar două luni de la decizia ASF au investit deja câteva zeci de milioane de euro pentru a dobândi participaţii una la alta.

După ce SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat, în luna februarie, prima achiziţie a unui pachet de 5% din SIF Muntenia (SIF4), vineri, o serie de raportări de pe bursă au scos la iveală noi achiziţii încrucişate ale SIF-urilor, care creionează deja o structură de control care are în centru active totale de 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro). Astfel, SIF Muntenia a fost raportată cu o deţinere de 5% la SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova, la rândul ei, deţine câte 5% din SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5).

SIF Banat-Crişana, controlată de Dragoş Bîlteanu, şi SIF Moldova, unde printre cei mai mari acţionari sunt Banca Tran­silvania şi, mai nou, austriecii de la Raiffeisen, au fost primele care s-au mişcat pentru a dobândi participaţii la celelalte SIF-uri, care le oferă un cuvânt greu în luarea deciziilor. SIF Transil­vania (SIF3) este singura care nu a intrat până acum în acest joc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO