ZF 24

Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor cu trei camere au scăzut cu 1.000 de euro în prima lună din 2014

Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor cu...

Autor: Cristi Moga

11.02.2014, 21:53 2076

Faţă de începutul anului 2013, scăderea este de 4% sau 3.000 de euro, în timp ce comparativ cu începutul anului 2008, când a fost consemnat maximul istoric al preţurilor la imo­biliare din piaţa locală, declinul este de 50%.

Într-un număr important de cartiere de mari dimensiuni, precum Berceni, Colentina, Crângaşi, Drumul Taberei sau Militari, preţurile solicitate sunt în jur de 60.000 de euro sau chiar mai mici, în timp ce pe Bulevardul Unirii sau în Piaţa Victoriei proprietarii aşteaptă preţuri duble, de circa 120.000 de euro, pentru apartamentele cu trei camere. Consultanţii imobiliari aşteptau la începutul acestui an continuarea trendului descendent al preţurilor la apartamente, estimând un declin de aproximativ 5%, în contextul în care programul Prima casă de garantare a împrumuturilor ipotecare mai funcţionează doar pentru credite în lei, mai puţin populare în ultimii ani în rândul clienţilor din cauza dobânzilor „tradiţional“ mai ridicate.

Tendinţa de scădere a preţurilor la apartamente este de aşteptat să continue şi pe fondul unei vădite stagnări a salariilor la nivelul Bucureştiului. Astfel, la nivelul lunii noiembrie 2013, câştigul salarial mediu net din Bucureşti era de 2.266 de lei (500 de euro), arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, în timp ce preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor vechi din Bucureşti este dublu, respectiv 992 de euro, potrivit portalului imobiliare.ro. O serie de economişti consideră că un raport echilibrat între aceşti parametrii ar fi de 1 la 1, astfel ca un metru pătrat de locuinţă să poată fi cumpărat cu banii dintr-un salariu mediu lunar.

Pe de altă parte, numărul de tranzacţii a crescut în ultimul an, ca urmare a scăderii dobânzilor şi a unei pieţe a chiriilor care a rezistat destul de bine, astfel că în cele mai multe cazuri rata la un credit pe 30 de ani este în prezent mai redusă decât chiria practicată în piaţă, argument ce a convins o serie de chiriaşi să intre la cumpărare.

Pe fondul unui număr de tranzacţii în creştere, construcţia de locuinţe a revenit pe creştere în primele nouă luni ale anului trecut în regiunea Bucureşti - Ilfov, unde au fost finalizate 3.453 de apartamente şi case, faţă de 3.191 de unităţi în perioada similară a anului precedent.

Per ansamblu însă, piaţa rămâne amorţită, în condiţiile în care băncile sunt încă extrem de reticente în a finanţa dezvoltări rezidenţiale, după ce au asistat la un val de falimente în acest sector ce le-a adus pierderi de zeci de milioane de euro.

Pe de altă parte, zecile de mii de locuinţe executate silit în ultimii ani de la clienţii care nu au mai putut să îşi plătească ratele la creditele ipotecare atârnă încă greu în portofoliile băncilor, care în afara programului Prima casă, unde riscul este practic preluat de stat, au redus spre zero împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO