ZF 24

Indexul ZF: Mâncarea s-a ieftinit cu 4% în ultima lună. Fiecare actor din lanţ a scăzut preţurile ca să vândă

Indexul ZF: Mâncarea s-a ieftinit cu 4% în ultima...

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

19.03.2014, 00:06 797
Preţul principalelor 15 ali­mente din coşul de consum rea­lizat de ZF a scăzut în ultima lună cu aproape 4% ca ur­mare a reducerilor şi pro­mo­ţiilor operate de producători şi retaileri pentru a vinde stocurile deja create. Jucătorii din comerţ şi analiştii spun însă că această situaţie este temporară, dată de faptul că în primele luni din an consumul este redus. Mai mult, majorările viitoare de preţ la energie şi utilităţi urmează să ridice din nou preţurile şi la alimente.
 
„La produsele de bază - precum uleiul sau zahărul - şi la legume-fructe au scăzut puternic preţurile, pe de-o parte deoarece anul agricol a fost foarte bun, pe de alta pentru că a fost marfă multă în piaţă, iar atât producătorii, cât şi retailerii au încercat să o vândă apelând la promoţii şi oferte. La rafturile din magazine găseşti reduceri de până la 60%“, spune Sorana Georgia, directorul lanţului de supermarketuri Billa, cu afaceri de circa 270 mil. euro în 2012, ulti­mul an pentru care există date publice. Ea afirmă însă că pe o piaţă puternic concurenţială, reducerile şi promoţiile nu ridică substanţial vânzările. „Omul este împovărat şi de alte cheltuieli în contextul în care cresc preţurile la utilităţi şi la energie. Aceste majorări s-ar putea vedea şi în preţurile de la raft“, explică ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO